Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

740. številka Novega glasa

| 12.05.2011, 01:58 Matjaž Merljak

Vabimo k prebiranju nove številke zamejskega verskega tednika Novi glas. V njem boste našli več o papeževem obisku v Ogleju in Benetkah, intervju s priznanim vinogradnikom in pridelovalcem vina Markom Primožičem, kulturno kroniko, poročilo o romanju v Davčo na Terčeljev grob in k Štulčevi grapi in drugo zanimivo in koristno branje.

Naslovnica 740. številka primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 12. maja 2011, je v celoti posvečena pastirskemu obisku papeža Benedikta XVI. na severovzhodu Italije. Poročilo o dogodku v Ogleju, ki velja za zibelko krščanstva v Srednji Evropi, in Benetkah je objavljeno na 1., 8., 9. in 16. strani. Srečanja v Ogleju se je udeležila velika množica vernikov ne le iz 15 škofij t.i. Triveneta, temveč iz vseh dežel, ki so nekoč spadale pod oglejski patriarhat; svetega očeta je sprejela številna delegacija škofov iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Bavarske. Papež, ki ga je ves čas spremljal beneški patriarh, kardinal Angelo Scola, je najprej nagovoril predstavnike civilnih oblasti in nekaj tisoč vernikov pred oglejsko baziliko, v notranjost starokrščanskega svetišča pa je delegatom cerkvenega zborovanja Oglej 2, ki se bo sklenilo aprila 2012, namenil nekaj pomembnih izhodišč in očetovskih spodbudnih misli. V nagovoru je podčrtal pomen potrjevanja vere v sedanji družbi.

Na tretji strani je intervju s priznanim vinogradnikom in pridelovalcem vina Markom Primožičem, ki je za bralce NG spregovoril o Združenju proizvajalcev rebule z Oslavja. Pod tem zapisom je članek o srečanju delovnega omizja krovnih organizacij, Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ki je nastalo z namenom, da uskladi programske smernice posameznih ustanov. Ustroj časopisa se je tokrat zaradi dogodka v Ogleju spremenil, tako da na 4. strani dobimo kulturno kroniko, ki med drugim poroča o odmevnem in izvirnem koncertu skupine Etnoploč v Gorici ob izidu njene nove zgoščenke. Na sosednji verski strani je poročilo o romanju v Davčo na Terčeljev grob in k Štulčevi grapi.

Tržaška in goriška prinašata več zapisov o bližnjih upravnih volitvah, ki bodo potekale 15. in 16. maja. Na goriških straneh je govor o volilni kampanji kandidatke Slovenske skupnosti za pokrajino Mare Černic, na tržaških je pogovor s kandidatom za občinski svet Igorjem Švabom. Tržaška kronika med drugim poroča o predstavitvi novega umetniškega vodstva Slovenskega stalnega gledališča: dosedanjemu vodji Primožu Beblerju bo nasledila trojica gledališčnikov, ki jo sestavljajo Boris Kobal, Sergej Verč in Jaša Jamnik. Nace Novak se je za to številko Novega glasa pogovoril z vrhunskim športnim plezalcem Petrom Mrakom. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen popularnemu nogometu.

Naslovnica 740. številke Novega glasa
Naslovnica 740. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.