Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

739. številka Novega glasa

| 07.05.2011, 00:58 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 5. maja, je posvečena beatifikaciji poljskega papeža Janeza Pavla II. Slovesnost je bila ob milijonski množici vernikov minulo nedeljo v Rimu, sam dogodek, ki je potekal na Wojtyli posebno drag dan, praznik božjega usmiljenja, pa je bil tudi zaradi besed naslednika Benedikta XVI. posebno odmeven. Pod osrednjo fotografijo je poslanica štirih škofov Furlanije Julijske krajine ob bližnjem pastirskem obisku papeža Benedikta XVI. Ta bo namreč v Ogleju in Benetkah 7. in 8. maja. Posebno pomenljiv je njegov obisk Ogleja, zibelke krščanstva v Srednji Evropi, kjer so že napovedani številni verniki iz Italije, Slovenije, Avstrije, Hrvaške in celo Nemčije.

Alojz Tul se na drugi strani tednika poglablja v zdrahe italijanskega političnega življenja. Na tretji strani sta intervju z odbornikom Športnega združenja Olympia in poročilo o uradnem odprtju steze pri Marijini kapelici na Kalvariji v Podgori; gre za versko znamenje, ki je nastalo kot ex voto po vojni in so nanj krajani zelo navezani. Prostovoljci so po več letih spet omogočili vaščanom dostop do nje. Na verski strani je med drugim zapis o srečanju med Slovensko škofovsko konferenco in glavnim rabinom slovenske judovske skupnosti g. Arielom Haddadom. Goriška kronika predstavlja bralcem kandidatko Slovenske skupnosti Maro Černic, ki se bo na listi Demokratske stranke potegovala za izvolitev na pokrajinskih volitvah. Na goriških straneh je tudi poročilo o podelitvi priznanja, ki nosi ime po pokojnem vsestranskem kulturniku in prosvetnem delavcu ter publicistu, msgr. Kazimirju Humarju: letos ga je prejel Mešani pevski zbor Lojze Bratuž, ki žlahtni pevsko dogajanje na Goriškem že celih 60 let.

Prva kulturna stran je namenjena beatifikaciji Janeza Pavla II. in krajši biografiji, sosednja stran pa prinaša v branje zapis o 50-letnici ‘prijatelja’ Novega glasa Andreja Malniča, direktorja Goriškega muzeja na Gradu Kromberk, pa še članek o podelitvi nagrade Vstajenje Alenki Rebuli ter še nekaj drugih vesti.

Tržaška kronika poroča o srečanju v Peterlinovi dvorani v Trstu, na katerem je dr. Ivan Štuhec spregovoril o odnosu med Cerkvijo in sekularno državo. Zraven je zapis o predavanju, ki ga je slovenski maratonski plavalec Martin Strel imel na povabilo Slovenskega prosvetnega društva Mačkolje. Glas izseljencev je tokrat prinesel France Habjan: za bralce Novega glasa je prispeval zapis o Kanadskem slovenskem kongresu ob 20-letnici slovenske osamosvojitve: na srečanju je bil prisoten tudi Janez Janša. V tej številki tednika je ob stalnih rubrikah in mnenjih člankih tudi športni kotiček, ki obravnava domači tenis.

Naslovnica 739. številke Novega glasa
Naslovnica 739. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.