Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Minister za finance dr. Franc Križanič (foto: UKOM, vir: vlada.si)
Minister za finance dr. Franc Križanič

Sprejeta gospodarska strategija za manjšino

Slovenija | 06.05.2011, 12:16 Matjaž Merljak

Vlada RS je na seji v četrtek, 5. maja 2011, sprejela Strategijo sodelovanja med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah na področju gospodarstva do leta 2020. Vlada se je seznanila z vsebinskim in terminskim letnim načrtom sodelovanja med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah na področju gospodarstva za leto 2011 ter s pregledom projektov čezmejnega sodelovanja.

Namen strategije je usklajen, sinergijski in strateški pristop vseh pomembnejših gospodarskih dejavnikov iz Republike Slovenije in sosednjih držav (državni organi, podjetja, zbornice, manjšinska združenja, diplomatsko-konzularna predstavništva, drugi gospodarski dejavniki, pa tudi posamezniki na obeh straneh meja) – združitev oziroma uskladitev kapitala, znanja, izkušenj, človeških virov in dejavnosti. Takšno delovanje bo okrepilo obstoječe in ustvarilo nove gospodarske tokove na poselitvenem območju slovenske narodne skupnosti in Republike Slovenije ter spodbujalo večjo konkurenčnost na trgih tretjih držav v smeri homogenejše vizije gospodarskega sodelovanja med tem poselitvenim območjem in matično državo.

Za izvajanje strategije je pri Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu imenovana stalna delovna skupina, katere delo vodi in usklajuje Urad. V delovni skupini sodelujejo tudi predstavniki gospodarskih organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah. Naloge delovne skupine so usklajevanje, vzajemno sprotno obveščanje, dogovarjanje, posvetovanje in izvedbeno gospodarsko sodelovanje, priprava vsebinskih in terminskih letnih načrtov sodelovanja, med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah na področju gospodarstva, poročil ter priprava pregleda projektov čezmejnega sodelovanja.

V okviru vsebinskega in terminskega letnega načrta v letošnjem letom načrtujemo kar nekaj dogodkov, kjer bo poseben poudarek na gospodarskem sodelovanju med RS in avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah. Na posebnem posvetu se bodo preverjale možnosti sodelovanja in vključevanja slovenskih finančnih institucij v zamejsko realnost. V sodelovanju z Inštitutom za narodnostna vprašanja bo urad organiziral okroglo mizo, kjer bi se opravila analiza gospodarskih subjektov, ki so že dejavni pri čezmejnem gospodarskem sodelovanju, in tistih, ki še lahko prispevajo h gospodarskemu razvoju obmejnih območij. V torek, 17. maja 2011 ob 9. uri, v hotelu Mons v Ljubljani (dvorana Vurnik), pa bo Slovensko gospodarsko združenje iz Trsta v sodelovanju z uradom in drugimi gospodarskimi organizacijami avtohtone slovenske narodne skupnosti iz sosednjih držav, organiziral posvet na temo »Vključevanje mladih v čezmejne gospodarske procese«.

Prav tako je v okviru letošnjega vsebinskega in terminskega načrta pod pokroviteljstvom Slovenske gospodarske zveze iz Celovca in v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu že potekala čezmejna poslovna konferenco »Go Austria! Priložnosti za podjetja iz Slovenije v Avstriji«.  

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.