Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovensko versko središče v Lemontu (foto: Arhiv verskega središča, Lemont)
Slovensko versko središče v Lemontu

Velika noč v Lemontu

Slovenci po svetu | 06.05.2011, 07:26 Matjaž Merljak

Kako so praznovali naši rojaki v 'ameriških Brezjah' - v Lemontu pri Chichagu v ZDA, je v oddaji Slovencem po svetu in domovini (SSD) na belo nedeljo povedal frančiškan, p. Metod Ogorevc.

Ljudje so precej razseljeni, tako je bila priprava v postnem času osredotočena na nedeljske svete maše. Popoldan so bile še pobožnosti križevega pota. Zbirali so tudi hrano za potrebne.

Pred cvetno nedeljo so pripravljali butarice - uporabili so zelenje z domačega posestva. Cvetna nedelja je bila glavni praznični dan, veliko noč namreč rojaki praznujejo bolj v družinskem krogu. Po slovenski maši se namreč ljudje hitro razidejo.

Tako na cvetno nedeljo slovenske organizacije sponzorirajo velikonočni zajtrk. Najprej je bil blagoslov zelenja pred kulturnim domom (50 metrov od samostana s cerkvijo), nato procesija v cerkev, tam pa so seveda prisluhnili pasijonu. Pri maši so sodelovala slovenska društva, otroci Slomškove šole so imeli dve banderi (letos jo obiskuje 50 otrok). Po maši so se otroci v domu poleg zajtrka veselili iskanja pirhov.

V velikem tednu so imeli v torek krizmeno mašo. Iz vsake župnije sta povabljena dva laika, ki na koncu prevzameta sveta olja.

Vse obrede velikega tedna so imeli v slovenščini. Na veliki petek popoldne so imeli križev pot v angleščini, krasilke pa so po obredih pripravile vse za velikonočno praznovanje.

V soboto popoldne je bil blagoslov jedil, zvečer je bila vigilija. K blagoslovu je prišlo več mladih in p. Metod jim je razložil pomen velikonočnih jedil in jih spodbudil, da doma nadaljujejo kar so začeli praznovati v cerkvi.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.