Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sonce na Zaplazu

Slovenija | 28.05.2011, 09:38 Blaž Lesnik

Mlademu Lojzetu zvestoba in pogum nista kar padla v naročje, ampak si ju je izprosil. Grozdetova razglasitev za blaženega je velika tolažba in priznanje vsem, ki so v naši polpretekli zgodovini trpeli ali celo dali življenje za zvestobo Jezusu. Grozdetovo trpljenje je pot k naši spravi in je pomembna za vse člane našega razdvojenega naroda. Naša prihodnost je lahko samo v medsebojnem spoštovanju, pravičnosti, resnicoljubnosti, spravi in ljubezni, je pri homiliji dejal nadškof Stres.

Odpihnilo je črne oblake, neurje in dež in tako lahko simbolično izrazimo svoje upanje, da bi ob današnjem prenosu relikvij blaženega Grozdeta odpihnilo vse črne misli, da bi lahko blaženi Grozde razsvetlil slovenski narod na poti do sprave.

Ob 09.30 so mladi na oltarni prostor pred cerkev na Zaplazu prinesli relikvije bl. Alojzija Grozdeta, kjer je pol urni duhovni program mladih vodila Nada Žgur s skupino Alfa in Omega.

Slovesno sveto mašo ob somaševanju slovenskih nadškofov in škofov daruje apostolski nuncij, homilijo je imel nadškof Anton Stres, mašo pa neposredno prenašamo. Ob koncu maše bo slovesen prenos relikvij bl. Alojzija Grozdeta v kapelo, kjer bodo položene v oltar.

Nočno romanje mladih
"Malce nas je orosilo, a nas je blaženi obvaroval nalivov"

Voditelj medškofijskega odbora za mladino Gregor Kunej nam je sporočil, da se je na nočno romanje z Mirne podalo okrog 170 mladih, pridružilo se je tudi nekaj domačinov. Krenili so v popolni tišini in takšno vzdušje je bilo tudi nekaj prvih kilometrov. Na ta način so skozi noč in temo prinesli pred blaženega Grozdeta vse tisto, kar v svojem življenju tudi sami doživljajo kot stisko, noč, temo... Od križa naprej se je začelo veselje, prepevanje, bakle so gorele.
Vse nočne romarje je skrbelo zaradi vremenske napovedi, a do Zaplaza so prišli suhi, uro zatem pa so se začele močne nevihte, nalivi, za nekaj časa je celo zmanjkalo elektrike. A to ni motilo enkratnega vzdušja: molitev, prepevanje, ploskanje. "Razpoloženje je bilo neverjetno pozitivno in prisrčno", je sklenil Gregor Kunej.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...