Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Za uspešen marketing je potrebno ponovno opredeliti pomen in pogled na potrošnika

Slovenija | 18.05.2011, 16:38

V Portorožu so sklenili že 16. Slovensko marketinško konferenco. Na njej so spregovorili o odgovornosti marketinga pri ustvarjanju dobička in rasti podjetja.

Dobiček ni sam sebi namen, pač pa je temelj za to, da lahko odgovorno rastemo, je poudarila predsednica Društva za marketing Slovenije Maja Makovec Brenčič. Med tistimi, ki so predstavili dobre prakse so bili tudi sodelavci Radia Ognjišče, ki so spregovorili na temo: Marketing Radia Ognjišče je "odgovoren" za ustvarjanje dobička in rasti.

Direktor in odgovorni urednik časnika Finance, ki je poleg društva za marketing soorganiziral konferenco, Peter Frankl je že včeraj opozoril, da nas dobiček ne naredi srečne, je pa temelj za to, da ustvariš tisto, kar bo ljudi osrečilo. Če dobička ni, pa lahko po njegovem nasprotno marsikoga onesrečiš.

„Smo v obdobju, v katerem smo vsi povezani, vsa komunikacija je neposredna, vse poteka skozi socialna omrežja, internet pa je nekaj samoumevnega, tako kot hrana in elektrika,“ pa je drugi dan 16. Slovenske marketinške konference poudaril Gerd Leonhard, eden izmed najpomembnejših futuristov na svetu, ki svetuje ter kreira ideje in strategije za podjetja, kot so Google, Nokia, Siemens, RTL, mnoge medijske hiše in tehnološka podjetja.

„Marketing, ki je temeljil na prisili, agresivnem oglaševanju, več ne deluje. Sedaj je vse na prostovoljni bazi. Potrošnika, kupca, ki smo ga poznali do sedaj, ni več. Potrebno je na novo spoznati kupca, ki se sedaj odloča samostojno, vse ima na dosegu roke, stanje dobro pozna in z njim več ne moremo manipulirati. Zato moramo najprej kupca na novo spoznati, z njim moramo biti v rednem stiku in mu ponuditi točno to, kar on želi. Vse mora biti vse na dosegu roke,“ je na konferenci povedal Leonhard. Dodal je še, da je prihodnost marketinga v mobilni telefoniji, na Twiiterju, Facebooku, ki so obnoreli vse generacije povsod po svetu. V teh medijih je še veliko rezerve za priložnosti, samo zavedati se moramo, da moramo uporabnikom prepustiti moč in kontrolo, sami pa obdržati pregled, kar je vsekakor umetnost. „Čas je za novo dimenzijo marketinga.“

Podjetniška intuicija je predpogoj za uspešno poslovanje

Kot je sporočila Maja Krušič Šega se je v sklepnem delu 16. Slovenske marketinške konference Toni Balažič, predsednik letošnjega programskega sveta SMK, pogovarjal z Iztokom Španom iz Tajfuna, Borisom Vedlinom iz Optoteka in Julijem Brincem iz Smithers Oasis Adrie o podjetniški intuiciji in dobičku. Vsi so se strinjali, da je podjetniška intuicija predpogoj za uspešno poslovanje, a da ni dovolj. Potrebne so na eni strani raziskave in analize, na drugi pa vrednote, ki jih izdelek predstavlja in v katere moramo verjeti, moramo jih živeti. Dodali so še, da se morata v Sloveniji spremeniti miselnost in razmišljanje ne samo v marketingu, ampak na splošno. Vsi smo odgovorni za vse, podobno mora biti tudi znotraj podjetja. Vsi moramo čutiti odgovornost za poslovanje v podjetju in nato tudi za dobiček, so še poudarili uspešni podjetniki.

Primer dobre prakse: Radio Ognjišče

Tudi tokrat so se na konferenci predstavili izbrani primeri dobre prakse. David Đukič iz Inštituta za profesionalno prodajo je predstavil primer Poštne banke Slovenije: Z golobom PoBa do novih osebnih računov PBS. Zanel Batagelj iz Valicona in Marja Fedlin iz Žita sta predstavila ključne odločitve za premagovanje neizogibnih sil. Fedlinova je v predstavitvi poudarila, da je marketing srce organizacije. V sporočilu ob sklepu konference je Maja Krušič Šega zapisala, da je presenetil primer Radia Ognjišče, „ki ga je s sodelavci predstavila Urša Sešek. V predstavitvi je namreč poudarila, da s sodobnimi marketinškimi prijemi uspešno premagujejo močne stereotipe o radiu.“

Konferenco je sklenil Peter Frankl, ki je s Tonijem Balažičem in Dragom Kavškom iz Fructala spregovoril o novih trženjskih pogledih in ovirah. Poudarili so, da trženje ni edino, ki vpliva na dobiček, mora pa prevzeti večjo odgovornost zanj. „Sploh ni vprašanje, da je cilj podjetja povečevanje kapitala delničarjev. Vprašanje je le, v kakšnem časovnem okviru želijo zastavljene cilje realizirati. V tem je razlika med izčrpavanjem podjetja in uspešnim poslovanjem,“ je dvodnevno razpravo o povezavi marketinga z dobičkom in rastjo zaokrožil Toni Balažič.

Po koncu 16. Slovenske marketinške konference, na kateri so nagrado za marketinškega direktorja podelili Mojci Avšič iz Mercatorja, sta Frankl in Makovec Brenčičeva povedala, da je 16. SMK uspela in dosegla svoj namen.

Slovenija, Radijski utrip, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.