Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Benedikt XVI. nadaljeval katehezo o molitvi. V soboto povezava z Mednarodno vesoljsko postajo

Svet | 18.05.2011, 12:13 Marta Jerebič

Potem ko je papež Benedikt XVI. v preteklih dveh sredinih katehezah razmišljal o molitvi kot splošnem pojavu, ki je kljub različnim oblikam prisoten v kulturah vseh časov, je danes to temo začel obravnavati s svetopisemskega vidika.

V naslednjih tednih bo pomen molitve razlagal s pomočjo nekaterih pomembnih odlomkov in osebnosti Stare in Nove zaveze. Vernike ob tem vabi, da globlje spoznajo Sveto pismo in ga med tednom prebirajo v molitvi, da bi bolje spoznali zgodbo odnosa med Bogom in človekom, med Bogom, ki se daje nam, in človekom, ki odgovarja in moli. Benedikt XVI. je za prvi zgled molitve vzel pripoved o Abrahamovem posredovanju za Sodomo in Gomoro.

Abraham, oče vseh verujočih, prosi Boga, naj ne uniči grešno mesto Sodomo. Njegova molitev se sklicuje na Božjo pravičnost, saj ga prosi, naj ne uniči pravičnega skupaj s krivičnim. Sklicuje pa se tudi na Božje usmiljenje, ki je z odpuščanjem in spravo sposobno zlo preobraziti v dobro. Bog ne želi smrti grešnika, ampak njegovo spreobrnjenje in osvoboditev od greha, je poudaril papež. V odgovor na Abrahamovo molitev je Bog pripravljen prizanesti Sodomi, če bo tam lahko našel deset pravičnih mož. Pozneje na prošnjo preroka Jeremija obljubi, da bo prizanesel Jeruzalemu, če bo v njem našel enega pravičnega. Na koncu Bog sam postane tisti Pravični v skrivnosti učlovečenja. Kristusova molitev na križu prinaša odrešenje svetu. Abrahamova molitev nas uči, da moramo imeti upanje v Božjo usmiljeno ljubezen in se zavedati, da bo naše molitve slišal in uslišal.

Molitev za Cerkev na Kitajskem

Benedikt XVI. je nato posebno molitev namenil Cerkvi na Kitajskem. Tam združenje, ki hoče Cerkev neodvisno od Vatikana, znova pripravlja več škofovskih posvečenj brez papeževe odobritve. „Med našimi brati škofi so nekateri, ki trpijo in so pod pritiskom pri izvrševanju svoje škofovske službe. Njim, duhovnikom in vsem katoličanom, ki se srečujejo s težavami pri svobodnem izpovedovanju vere, izražamo našo bližino. S svojo molitvijo jim lahko pomagamo najti pot za ohranitev žive vere, močnega upanja in goreče ljubezni do vseh ter celovito ekleziologijo .... Z molitvijo lahko tudi dosežemo, da bo njihova želja biti v eni in vesoljni Cerkvi premostila skušnjavo od Petra neodvisne poti.“

Srečanje s tajnikom arabske lige

Papež Benedikt XVI. se je po današnji splošni avdienci srečal z novim tajnikom arabske lige Nabilom al-Arabijem, ki je bil izvoljen pred nekaj dnevi.

V soboto povezava z Mednarodno vesoljsko postajo

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je ob tej novici potrdil, da se bo sveti oče v soboto ob 13.56 povezal z Mednarodno vesoljsko postajo in nagovoril 12 astronavtov. Med njimi bo 6 članov posadke raketoplana Endeavour, ki je minuli ponedeljek poletel na 134.to in tudi zadnjo misijo v vesolju. Z Mednarodno vesoljsko postajo naj bi se združil jutri dopoldne. Med posadko je tudi Italijan Roberto Vittori, ki s seboj nosi srebrno medaljo - papežev dar za vesoljsko postajo.

Poletje v Castel Gandolfu

P. Lombardi je še sporočil, da bo papež v začetku julija odšel v Castel Gandolfo in tam ostal ves mesec. Zato sredinih splošnih avdienc v tem času ne bo.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.