Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Desetletje za večjo varnost na cestah

Slovenija | 11.05.2011, 13:41 Matjaž Merljak

V Ljubljani in več svetovnih prestolnicah so danes (11. maja 2011) obeležili začetek Desetletja za večjo varnost na cestah. Gre za zavezo, ki jo je Organizacija združenih narodov razglasila na pobudo mednarodne avtomobilske zveze FIA in drugih organizacij.

Varnost v cestnem prometu postaja globalna vrednota. Posledice prometnih nesreč na svetovnih cestah zahtevajo letno več kot 1.3 milijona življenj, več milijonov za vedno stane invalidnih. Govorimo o posledicah in tragičnih zgodbah, ki za vedno zaznamujejo številne svojce, bližnje prijatelje in znance.

V Evropski uniji je leta 2009 na cestah umrlo več kot 35.000 oseb, poškodovanih je bilo 1.500.000 oseb. Nastali družbeni stroški najhujših posledic prometnih nesreč v Evropski uniji so zelo visoki. Samo v letu 2009 so znašali približno 130 milijard evrov.

V Republiki Sloveniji je leta 2009 umrlo 171, poškodovanih je bilo 12.306 oseb, kar predstavlja 0,5 % v skupnem številu umrlih in 0,8 % poškodovanih v skupnem številu umrlih v primerjavi z državami članicami Evropske unije, pri čemer so družbeni stroški prometnih nesreč v letu 2009 znašali 1 milijardo evrov, kar predstavlja 0,7 % stroškov prometnih nesreč.

Nedvomno ima poleg ceste in vozil človek najpomembnejšo vlogo. Zato je varnost cestnega prometa odvisna od odgovornega ravnanja posameznika, vzgojno izobraževalnih in preventivnih institucij, represivnih in pravosodnih organov, civilne družbe, medijev, gospodarskih družb, vodstev samoupravnih lokalnih skupnosti in ne nazadnje državnih organov in slehernega posameznika.

Zavezi Desetletje za večjo varnost na cestah so se pridružili predsednik države Danilo Tuerk, ministri, župani ter nevladne organizacije. Med njimi je tudi Avto-moto zveza Slovenije.

Za zagotavljanje navedenega predvideva »Desetletje za večjo varnost na cestah 2011-2020«:

  • Ustanovitev celovitega in sistemskega upravljanja varnosti v cestnem prometu v družbi,
  • Izboljšanje elementov varnosti na cestni infrastrukturi in celotnem prometnem omrežju,
  • Izboljšanje standardov opreme za varnost v vozilih,
  • Krepitev pravilnega ravnanja in obnašanja udeležencev v prometu,
  • Izboljšanje celovite zdravstvene oskrbe ter rehabilitacije žrtve prometnih nesreč,
  • Vzpostavitev kazalnikov uspešnosti in merjenje napredka na vsakem posameznem področju.

Ohranimo milijone življenj z zavezo Desetletje za večjo varnost na cestah
Ohranimo milijone življenj z zavezo Desetletje za večjo varnost na cestah © ARO

Spletna stran zaveza Desetletje za večjo prometno varnost 2011-2020.

Več ...

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...