Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Za dialog v Evropi

Evropska Unija | 09.05.2011, 13:29 Petra Stopar

V Evropskem parlamentu so politiki iz Gibanja Fokolarov dopoldne pripravili okroglo mizo z naslovom: Evropa v dialogu. Nekateri poslanci so predstavili zavzemanja v njihovih deželah za bratstvo v parlamentih, zatem pa so spregovorili še o srečanju „Skupaj za Evropo“, ki bo maja prihodnje leto.

Prvo srečanje Skupaj za Evropo so pripravili leta 2004, ko se je v Stuttgartu zbralo več kot 150 gibanj in cerkvenih skupnosti, preko satelita pa se jim je pridružilo še 100.000 ljudi iz 140 mest. Prizadevajo si namreč za to, da bi Evropa postala družina zedinjenih narodov, ki bi živeli v medsebojni spravi in bi si prizadevali za edinost celotne človeške družine. S tem srečanjem pa so želeli odgovoriti predvsem na papeževo povabilo vsem kristjanom, naj Evropi vrnemo njeno dušo.

Drugič so se zbrali leta 2007, zdaj pa pripravljajo velik dogodek za 5. maja prihodnje leto. Poleg osrednje prireditve, bodo podobne dogodke hkrati pripravili po številnih državah.

Da življenju in družini

Več o tem, kaj načrtujejo v Sloveniji, pa Pavle Snoj: „Za 5. maja prihodnje leto smo že začeli oblikovati prve ideje. Pripravili bomo veliko prireditev na enem od osrednjih ljubljanskih trgov, ki bo odprta za vse. S tem bi želeli vplivati ne le na mesto, ampak na celoten narod. Temelj našega sporočila naj bi bil Da življenju in Da družini.“

Danes pa so, kot že rečeno, v Evropskem parlamentu politiki iz Gibanja Fokolarov pripravili srečanje o pomenu dialoga v Evropi. Nekateri med njimi so pričevali o tem, kako si v svojih deželah prizadevajo za dialog in bratstvo v politiki.

Vesoljna poklicanost Evrope

Za sklep pa še misel ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich, ki je leta 2002 evropskim politikom takole dejala: „Evropa je v zamisli njenih ustanoviteljev družina bratskih narodov. Vendar pa ni zaprta sama vase, temveč odprta vesoljni poklicanosti: Evropa si prizadeva za notranjo edinost, da bi potem lahko prispevala k edinosti človeške družine.“

Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.