Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež Cerkvi v Benetkah: Naj vas pritegne ideal svetosti!

| 08.05.2011, 18:04 Petra Stopar

Papež Benedikt XVI. se je malo pred 17. uro popoldne v baziliki sv. Marka sestal s cerkvenimi predstavniki ob sklepu njihovega škofijskega pastoralnega obiska. Poleg papeževega govora je program vključeval tudi čaščenje najsvetejšega zakramenta ter kratko predstavitev škofijskega pastoralnega obiska, ki je beneškem patriarhatu potekal od leta 2005.

Papež je zbranim v baziliki sv. Marka na primeru Zaheja pojasnil, da človek ne najde lastne uresničitve in pravega veselja v moči, uspehu in denarju, ampak le v Bogu. Zahej se je namreč zavedal, da mu to, kar ima, ne zadostuje. Prav po srečanju z Jezusom pa se je zanj začelo novo življenje, saj je pravo bogastvo našel v Njem.

Krščansko sporočilo vere, upanja in ljubezni je za vsakega človeka

Cerkev v Benetkah je zato sveti oče povabil, naj posnema Zahejev zgled, naj preseže in pomaga tudi sodobnemu človeku preseči ovire individualizma in relativizma. »Ne bojte se iti proti toku, da bi se srečali z Jezusom, da bi ciljali visoko in se srečali z Njegovim pogledom«, je dejal sveti oče. Nato jih je povabil, naj z zaupanjem napredujejo po poti nove evangelizacije, ljubečega služenja revnim in pogumnega pričevanja na vseh ravneh sodobne družbe. »Zavedajte se, da nosite sporočilo, ki je za vsakega in za celotnega človeka«, je dejal papež. To pa je sporočilo vere, upanja in ljubezni.

Graditi družbo, vredno človeka

Potem ko je posebej pozdravil duhovnike in Bogu posvečene osebe, je vse povabil k svetosti, ki ne pomeni delati izredne stvari, ampak slediti vsak dan božji volji. »Da, potrebujemo verne laike, ki jih bo pritegnil ideal svetosti«, je dejal Benedikt XVI., »da bodo gradili družbo, vredno človeka, civilizacijo ljubezni«. Vir življenja vsakega kristjana in celotne krščanske skupnosti pa je po njegovih besedah evharistija. Brez nje namreč ugasneta vera in upanje, ohladi pa se tudi ljubezen.

V baziliki Matere Božje od zdravja se bo ob 18. uri začelo srečanje svetega očeta s kulturniki, umetniki in gospodarstveniki. Naj povemo še to, da bo papež svoj pastoralni obisk sklenil z blagoslovitvijo obnovljene kapele Svete Trojice in odprtjem prenovljene knjižnice v izobraževalni ustanovi beneškega patriarhata Studium Generale Marcianum. Njegov prihod nazaj v Vatikan je predviden približno ob 21. uri.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.