Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Grob je bil resnično prazen

| 24.04.2011, 14:09 Blaž Lesnik

Kako ljubke so na gorah
noge glasnika,
ki oznanja mir, prinaša veselo novico,
oznanja rešitev
in pravi Sionu: »Tvoj Bog kraljuje!«  (Iz 52,7)

MEDITATIO (PREMIŠLJEVANJE)

Tako pravi prerok Izaija. Oznanja konec obdobja teme in zmago Boga. Marija, Jezusova zvesta spremljevalka, ta, ki ga skupaj z drugimi ženami ob križanju ni pustila samega, prva odkrije, da je  Jezusov grob prazen.  Ni še vedela, kaj pomeni ta praznina, a zagotovo je bilo to znamenje, da drame o Jezusu še ni konec. Izginulo truplo lahko pomeni marsikaj, še posebej, ko gre za Jezusovo truplo. Ko človek ne razume dogajanja, ni nikoli dobro, da ostane sam. Tako je tudi Marija poiskala Petra in učenca, ki ga je Jezus ljubil, da bi skupaj iskali smisel novega zapleta.

V Janezovem evangeliju je Peter osrednji lik med Jezusovimi učenci, poleg njega pa nastopa  brezimni učenec, ki je Jezusu posebej pri srcu. Kaže, da je to eden izmed dvanajsterih apostolov, za katere evangelist Janez pravi, da so z Jezusom skupaj sedeli ob pashalni večerji. Vendar tega zagotovo ne moremo vedeti. Jezusov učenec brez imena je lahko kdorkoli,… si lahko tudi ti.

Izginotje Jezusovega trupla je razburilo vse tri in gotovo so se v njihovih glavah odvijali različni scenariji glede tega, kaj se je z njim zgodilo. Spomnimo se, da so se ob Jezusovem križanju učenci v paniki in strahu razbežali.  Sedaj pa ne bežijo več. Skupaj so se pripravljeni soočiti s stvarnostjo in se odpravijo k Jezusovemu grobu. Učenec, ki ga je Jezus ljubil, celo teče tja, da bi prvi videl, kaj se je zgodilo.

Grob je bil resnično prazen. Učenec, ki ga je Jezus ljubil, po tem, ko je videl povoje in obrazni prtič zložen na drugem mestu, prepoznava Jezusove geste na podoben način, kot mi lahko prepoznamo, če je bila poprej v prostoru ljubljena oseba.  Ljubezen krepi pozornost in  daje luč za notranje spoznanje. Tega, kar ljubljeni učenec zaznava, še ne razume, a kot pravi evangelist, če bi razumel Pismo, ki pravi, da mora Jezus vstati od mrtvih bi doumel tudi z razumom.

Marija je postala znanilka praznega groba in prva Jezusova učenka, ki je zbrala Cerkev ob novi skrivnosti, skrivnosti vstajenja. To je notranje laho dojel učenec, ki sta ga na Jezusa vezala ljubezen in intimen odnos. Peter pa je v tem odlomku prepoznan kot spremenjeni človek, ki več ne beži od stvarnosti, temveč se je z njo pripravljen spoprijeti. Samo takega Petra, ki lahko izpove ljubezen do Jezusa in se je pripravljen soočiti s stvarnostjo, lahko Cerkev izbere za svojega pastirja.

 

RAZMISLI

Na kaj pomisliš, ko se spomniš na Jezusov prazni grob?

Kako razumeš reakcijo vsakega od treh protagonistov v tem odlomku?

V kom se najbolj prepoznaš?

Te nenadne spremembe v življenju navdajajo z upanjem ali s strahom?

Ali lahko verjameš, da je Jezus s tabo tudi v negotovosti in čeprav ga ne vidiš in ne slutiš?

Kaj tebi pomeni Jezusovo vstajenje? Ali prepoznaš v njegovem vtajenju tudi svoje?

Kako prepoznavaš svojo vlogo v Cerkvi?

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...