Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
dr. Mihael Gajster (foto: Izidor Šček)
dr. Mihael Gajster

Iskali smo naravni izvor omega 3

| 09.04.2011, 19:17

Dr. Mihael Gajster, direktor Emona razvojnega centra za prehrano, ki smo ga gostili v sobotni oddaji „Naš gost“ je prepričan, da je treba z osnovno človeško prehrano zagotoviti vse pomembne esencialne komponente, ki jih potrebuje naše telo. Po njegovem mnenju je to edina prava pot, ljudje pa se moramo zavedati, da veliko bolezni izhaja iz nepravilne prehrane, pa naj bo to pri živalih pa tudi pri človeku.

Pomembno je razmerje med omega 3 in omega 6 nenasičenimi maščobnimi kislinami

V prehrani sodobnega človeka je prisotnih premalo omega 3 maščobnih kislin. Druga težava pa je neugodno razmerje med zaužitimi omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. „Na žalost, v današnji človeški prehrani se dogaja, da je v obroku, ki ga zaužijemo, to razmerje 20:1 v škodo omega 3 kislin. Pravilno razmerje pa bi se smelo gibati med vrednostima 2:1 do 8:1.

Iskali smo naravni izvor omega 3 maščobnih kislin. In smo ga našli!

Jajca so bila prvo živilo na slovenskem, ki so bila v okviru raziskovalnih projektov na popolnoma naraven način, torej s spremenjeno prehrano živali, obogatena z omega 3 maščobnimi kislinami. Sledile so raziskave za prirejo tako obogatenega mleka, ki so tudi zaključene, uspešno je končan tudi projekt Pivški piščanec z omega 3, zaključuje pa se tudi projekt prireje prašičjega mesa, naravno obogatenega z omega 3. Vsem projektom je skupna osnova. Živalim v krmo dodajajo posebej toplotno obdelano laneno seme, ki je odličen naravni vir omega 3 maščobnih kislin.

Funkcionalna živila

Dr. Mihael Gajster je prepričan, da se Slovenci premalo zavedamo pomena funkcionalnih živil. Na vprašanje, kaj sploh so funkcionalna živila pa odgovarja: „To so živila, ki imajo pozitiven učinek na ciljano funkcijo v človeškem organizmu, kar v praksi pomeni, da naprimer zmanjšujejo tveganje za nastanek kakšne od bolezni. Področje raziskovanje funkcionalne hrane je zelo široko in pred nami je še veliko razvojno raziskovalnega dela.

Vedno so me zanimale razvojne raziskave

Temeljne raziskave so nujno potrebne in so osnova za razvojne raziskave. „Mene so vedno zanimale razvojne raziskave,“ pravi dr. Mihael Gajster. „To so raziskave, ki jih bom lahko prenesel v življenje in bodo imele uporabno vrednost in torej ne bodo obležale v predalu. Razvojne raziskave ne morejo potekati imaginarno, ne morejo potekati kabinetno, ampak potekajo na ta način, da vključujejo primarno proizvodnjo, da vključujejo predelovalno industrijo in nenazadnje tudi trgovino in potrošnika.

Vabljeni da prisluhnete celotnemu pogovoru!

Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...