Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Jezus ozdravi sleporojenega

| 02.04.2011, 20:00 Blaž Lesnik

Današnji nekoliko daljši odlomek iz Janezovega Evangelija nam preko zgodbe o slepem človeku pripoveduje o boju med temo in svetlobo. Vabljeni k branju (ali poslušanju) odlomka božje besede 4. postne nedelje po metodi lectio divina.

MOLITEV
Jezus, ti si luč sveta, luč, ki sveti v temi. Naj tvoja luč v meni premaga temo, ki se proti resnici bori z dvomom, strahom, obtoževanjem in nasiljem. Naj tvoja luč v meni prebudi zaupanje, pogum, opravičenje in ljubezen, ki izhajajo iz tebe.

EVANGELIJ PO JANEZU, 9, 1-41 (Jezus ozdravi sleporojenega)

LECTIO (branje)
Učenci želijo vedeti, kako je tema prevladala nad človekom - to lahko beremo tudi kot vprašanje, kako je tema zavladala nad človeštvom. Jezus pove, da tema ni posledica nekega jasno določljivega greha, temveč je stanje, v katerega je pahnjeno človeštvo, da bi lahko  skozi Jezusov nauk človeštvo spoznalo Boga in prepoznalo sebe kot bitja luči in ne bitja teme. Da bi bilo to mogoče, je potrebno najprej spregledati.
Zgodba o slepem človeku, ki mu Jezus z oslinjeno glino preustvari oči,  govori o boju teme proti luči. Ljudi, ki niso pripravljeni sprejeti luči, obvladuje dvom: »Ali ni ta tisti, ki smo ga videvali sedeti in beračiti? Ne, samo podoben mu je!«  Dvom zamaši ušesa tistim, ki jim je oznanjen Jezus.

Dvom pa ne ustavi poti svetlobi, ko moža, ki mu je Jezus odprl oči, zaslišijo farizeji in pismouki ter odkrijejo napako v postopku ozdravljenja. Jezus je svoje dobro delo naredil nezakonito, v soboto, ki je vendar dan, namenjen počitku. Jezus je očitno grešnik. Ponavljanje zgodbe o Jezusovem znamenju ne zaleže. Mož, ki vidi, ni zanesljiva priča. Potrebna je širša preiskava!
Pripeljite priče in jih ustrahujte. Grozite jim in slišali boste, kar boste hoteli! Možu, ki je spregledal, niti starši niso v pomoč. Da bi se popolnoma pregnalo svetlobo, je potrebno nasilna izločitev. »Potem so ga vezli in vrgli ven!«

Če so se predstavniki teme želeli znebiti nekoga, ki vidi, ga Jezus, nasprotno, išče. »Verjameš v Sina Človekovega?« Z drugimi besedami - MI ZAUPAŠ? »Da zaupam ti!« mu odgovori mož, ki je spregledal.
Iz tega sledi Jezusov nauk. Samo kdor ne vidi, lahko hrepeni po svetlobi, v dobesednem in duhovnem smislu. Kdor pa misli, da vidi, mu je to samoumevno in ne želi, da bi se ga motilo! Skratka, kdor noče videti, greši!

RAZMISLI:
Ali se v katerem delu svojega življenja prepuščaš temi? Kako se boriš proti temu, da bi v temo posvetila luč?
Česa se bojiš?
Kje je v tvojem življenju že zasvetila luč? Kakšno vlogo je imel Bog pri tem? Je bilo spoznanje lahko, ali je naletelo na nasprotovanje?
Ali v svojem življenju zaupaš Jezusu ali imajo večji vpliv na to, kako naj bi videl svet, drugi?
Prosi Jezusa, naj ti odpre oči in te uči zaupanja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.