Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Nigerija (foto: ARO)
Nigerija

Za Nigerijo predsedniške, parlamentarne in guvernerske volitve

Svet | 26.04.2011, 17:02

V Nigeriji, ki ima 155 milijonov prebivalcev je v aprilu potekale kar troje volitev: parlamentarne, predsedniške in guvernerske. Kot opazovalec Evropske unije jih je neposredno spremljal evropski poslanec ELS/NSi Lojze Peterle, ki je v oddaji spregovoril tudi o prispevku papeža Janeza Pavla II. k demokratizaciji Evrope.

„V Nigeriji gre za igro moči, gre za to, kdo bo imel oblast nad sredstvi, ki jih zaradi močne proizvodnje nafte ne manjka. Ta borba je včasih resnično neizprosna, neprimeno trša, kot to poznamo v Evropi,“ je za oddajo EU v živo na Radiu Ognjišče potek volitev komentiral poslanec Peterle, ki je dodal, so bili državljani 155 milijonske države na volitve pripravljeni bolje kot pred štirimi leti.

S 57 odstotki glasov je sicer na predsedniških volitvah zmagal Goodluck Jonathan. Volitve so pokazale na velik razkol in sicer med pretežno krščanskim jugom in večinoma muslimanskim severom. Po Jonathanovi zmagi so zlasti na severu, odkoder je bil protikandidat Muhammad Buhari, izbruhnili izgredi, v katerih so bili številni mrtvi, več sto ranjenih in na tisoče razseljenih. „V Evropi poenostavljeno gledamo tudi na versko sliko. Ne gre za osnovno polarizacijo kristjani in muslimani, ki marsikje živijo v dobrem sožitju. Vero se včasih uporabi za sredstvo za dosego političnih ciljev,“ je povedal Peterle, ki je opazovalno misijo v kateri je sodelovalo preko 140 opazovalcev in analitikov iz 27držav članic EU, Norveške in Švice ocenil kot zelo uspešno.

Peterle je bil za vodjo opazovalne misije v Nigeriji izbran zaradi preteklih izkušenj pri spremljanju volitev v Aziji. Evropski parlament ga je leta 2008 imenoval za člana opazovalne delegacije za spremljanje predsedniških volitev v Azerbajdžanu, leta 2009 za spremljanje parlamentarnih volitev v Kambodži, leta 2010 pa je bil Peterle član opazovalne misije na predsedniških volitvah v Ukrajini.

Svet, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...