Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež: V vstajenju Kristusa se veselijo nebesa in zemlja

Slovenija | 24.04.2011, 15:22

Kristjani praznujemo danes veliko noč! Spominjamo se največjega čudeža in temelja naše vere - vstajenja Jezusa Kristusa od mrtvih. Velikonočnim vigilijam, ki so potekale sinoči, so danes dopoldne sledile praznične maše po vsem krščanskem svetu. Benedikt XVI., ki je na današnji dan pred šestimi leti, uradno prevzel vodenje katoliške Cerkve, je dopoldne maševal trgu pred baziliko Svetega Petra v Rimu. Sledil je tradicionalni blagoslov „mestu in svetu“, ki ga je papež začel z vzklikom iz bogoslužnega branja.

„V vstajenju Kristusa se veselijo nebesa in zemlja!“ Velikonočni poslanici so sledila voščila papeža Benedikta XVI. v različnih jezikih. Slovencem je namenil tele besede: "Blagoslovljene velikonočne praznike."

Papež Benedik XVI. je sicer letošnjo velikonočno poslanico „Mestu in svetu“ močno zasidral v trenutno stanje človeštva in vsega stvarstva. Osvetlil ga je z lučjo, ki izhaja iz Kristusovega vstajenja od mrtvih, ki to isto stvarnost preobraža od znotraj in človeškemu življenju prinaša dokončni smisel.

Ob koncu slovesnega evharističnega bogoslužja je papež Benedikt XVI. spregovoril o starem in hkrati vedno novem sporočilu Kristusovega vstajenja, ki se je zgodilo v Jeruzalemu v točno določenem trenutku zgodovine. Že 20. stoletij to sporočilo odmeva v Cerkvi, ki nosi v srcu vero Marije in drugih žena ter vero Petra in ostalih apostolov.

Sveti oče je poudaril, da je Kristusovo vstajenje dogodek, ki presega zgodovino in pušča v njej neizbrisno sled. Luč, ki je zaslepila stražarje, ta drugačna božanska luč, je zdrobila temo smrti in prinesla na svet Božji sijaj, sijaj Resnice in Dobrega. Izžarevanje, ki izhaja iz Kristusovega vstajenja daje moč in pomen vsakemu človeškemu upanju, vsakemu pričakovanju, hrepenenju in načrtu, je dejal.

Velikonočna aleluja, ki odmeva v Cerkvi, izraža tiho radost vsega vesoljstva in predvsem hrepenenje vsake človeške duše, ki je iskreno odprta za Boga in je hvaležna za njegovo neskončno dobroto, lepoto in resnico.

Papež Benedikt XVI. je nato spomnil, da se množice angelov, svetnikov in blaženih pridružujejo naši radosti in da je v nebesih vse mir in veselje, a da žal na zemlji ni tako! V tem našem svetu velikonočna aleluja doživlja nasprotje v tožbah in krikih, ki prihajajo iz bede, lakote, bolezni, vojn in nasilja. In vendar je Kristus umrl in vstal tudi zaradi naših grehov danes in je vstal tudi za odrešenje naše današnje zgodovine. Sveti oče je zato spregovoril vsemu svetu z željo, da bi to

bila preroška napoved zlasti za ljudstva in skupnosti, ki preživljajo uro trpljenja ter zaželel, da bi jim Kristus odprl pot svobode, pravičnosti in miru. Posebej je navedel dežele Bližnjega vzhoda, Libijo, Slonokoščeno obalo in Japonsko ter spregovoril o trpljenju številnih beguncev, kakor tudi o hvalevredni solidarnosti in velikodušnosti mnogih.

Papež Benedikt XVI. je spomnil, da sredi vsega vstali Kristus hodi pred nami naproti novim nebesom in novi zemlji (prim. Raz 21,1), kjer bomo otroci istega Očeta končno vsi živeli kot ena sama družina. Kristus je z nami v tem ranjenem svetu do konca sveta.

Sveti oče je ob koncu še dejal, da je v naši zemeljski resničnosti v našem srcu hkrati veselje in bolečina in na naših obrazih nasmeh in solze. Ker pa je Kristus vstal, je živ in hodi z nami, lahko na tem svetu pojemo in hodimo, zvesti svojim dolžnostim in s pogledom uprtim v nebo. Nato je vsem zaželel blagoslovljeno Veliko noč.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...