Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Spletna stran COMECE (foto: ARO)
Spletna stran COMECE

Škofje v Bruslju o krizi v Severni Afriki in beguncih

Svet | 06.04.2011, 12:58

V Bruslju se bo nocoj začelo pomladno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc, ki se ga bo iz Slovenije udeležil mariborski nadškof Marjan Turnšek. Osrednji dve vprašanji, na katera bodo poskušali škofje odgovoriti, bodo: Kako naj razumemo sedanji razvoj na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki iz krščanskega zornega kota? Kakšne posledice ima 'arabska revolucija' na versko svobodo na Bližnjem vzhodu?

Osrednja tema srečanja bo stanje krščanskih Cerkva v Magrebu in na Bližnjem vzhodu. Na to temo bo danes zvečer potekal debatni večer, ki se ga bodo udeležili koptski patriarh iz Egipt, kard. Antonius Naguib, maronitski nadškof iz Cipra msgr. Youssef Soueif, in libanonski geopolitični analitik prof. Nabil Khalife.

Kdo bo prevladal po odhodu Mubaraka?

Udeleženci se bodo h glavni temi vrnili jutri, ko bodo najprej prisluhnili uvodnemu predavanju kardinala Naguiba. Slednji je že pred časom novinarjem spregovoril o pričakovanjih kristjanov in vseh prebivalcev v prehodnem obdobju po Mubarakovem vladanju. Mnogi se namreč bojijo prevlade bolje organiziranih skrajnih sil. Vprašanj si ne zastavljajo le kristjani, ampak vsi, ki jim je mar razvoj v smeri svobode, človeškega dostojanstva in demokratične udeležbe. Mladi, ki so neorganizirani šli na ulice, so prinesli sporočilo upanja, saj so pokazali, da zmore ena generacija razgibati in pripravi boljšo prihodnost za prihodnje rodove, je še prepričan kardinal Naguib.

Kaj s priseljenci?

Evropski škofje se bodo nato seznanili z analizami različnih strokovnjakov, ki bodo obravnavali politične dogodke na splošno in najnovejše dogajanje na tem področju, izzive in omejitve zunanje politike Evropske unije do arabskega sveta ter zunanjepolitično delovanje Evropske unije in pričakovanja krščanskih Cerkva. Dan bodo sklenili s pogovorom o glavni temi, s predstavitvijo pobud in dejavnosti tajništva Sveta evropskih škofovskih konferenc v zvezi s priseljenci iz severne Afrike ter s poročilom stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Svetu Evrope msgr. Alda Giordana.

Udeleženci zasedanja se bodo v petek dopoldne seznanili s pobudami in dejavnostmi tajništva Sveta evropskih škofovskih konferenc na področju pravnih zadev, raziskav in bioetike, ekonomske in socialne politike, spoštovanja nedelje, verskega pouka v evropskih šolah in kmetijske politike po letu 2013. Seznanili se bodo tudi s pomembnejšimi dogodki v prihodnosti.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...