Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Marija Vnebovzeta, Cleveland (foto: Tone Ovsenik)
Marija Vnebovzeta, Cleveland

Velika noč v Clevelandu

Slovenci po svetu | 30.04.2011, 19:50 Matjaž Merljak

V velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali tudi z našim redim sodelavcem iz Clevelanda, Tonetom Ovsenikom. Opisal je priprave in praznovanje največjega krščanskega praznika.

Povedal je, da je bilo letos nekaj težav z vremenom. Že na cvetno nedeljo, ko imajo običajno blagoslov zelenja na vrtu, je bilo letos vse v cerkvi, ker je deževalo. Je pa bilo precej več narodnih noš, tako pri Mariji Vnebovzeti kot pri svetem Vidu.

V ponedeljek v velikem tednu so imeli pri Mariji Vnebovzeti starozavezni velikonočni obed, pri svetem Vidu pa so bile v sredo zvečer slovesne večerne molitve.

Na veliki četrtek je bila maša zadnje večerje in pri njej umivanje nog. Na veliki petek je bil ob 15h križev pot, zvečer pa petje pasijona. To je bil zelo lep dogodek.

Na veliko soboto sta bila blagoslova jedil, zvečer pa velikonočna vigilija. Ta je bila letos po naročilu škofa lahko šele ob 21.30.

Na veliko noč so imeli slovesno vstajenjsko mašo s procesijo v cerkvi.

Tone Ovsenik je še dejal, da tradicij in velikonočnih obredov v drugih cerkvah ni. V mestu se pozna praznik, ljudje so dolgo ostali v cerkvi in si izmenjali voščila.

Povedal je še, da k Mariji Vnebovzeti hodijo tudi verniki nekdanje slovenske župnije svetega Lovreca. Ti so cerkvi tudi podarili kipe in okna.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...