Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Marija Vnebovzeta, Cleveland (foto: Tone Ovsenik)
Marija Vnebovzeta, Cleveland

Velika noč v Clevelandu

Slovenci po svetu | 30.04.2011, 19:50 Matjaž Merljak

V velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini smo se pogovarjali tudi z našim redim sodelavcem iz Clevelanda, Tonetom Ovsenikom. Opisal je priprave in praznovanje največjega krščanskega praznika.

Povedal je, da je bilo letos nekaj težav z vremenom. Že na cvetno nedeljo, ko imajo običajno blagoslov zelenja na vrtu, je bilo letos vse v cerkvi, ker je deževalo. Je pa bilo precej več narodnih noš, tako pri Mariji Vnebovzeti kot pri svetem Vidu.

V ponedeljek v velikem tednu so imeli pri Mariji Vnebovzeti starozavezni velikonočni obed, pri svetem Vidu pa so bile v sredo zvečer slovesne večerne molitve.

Na veliki četrtek je bila maša zadnje večerje in pri njej umivanje nog. Na veliki petek je bil ob 15h križev pot, zvečer pa petje pasijona. To je bil zelo lep dogodek.

Na veliko soboto sta bila blagoslova jedil, zvečer pa velikonočna vigilija. Ta je bila letos po naročilu škofa lahko šele ob 21.30.

Na veliko noč so imeli slovesno vstajenjsko mašo s procesijo v cerkvi.

Tone Ovsenik je še dejal, da tradicij in velikonočnih obredov v drugih cerkvah ni. V mestu se pozna praznik, ljudje so dolgo ostali v cerkvi in si izmenjali voščila.

Povedal je še, da k Mariji Vnebovzeti hodijo tudi verniki nekdanje slovenske župnije svetega Lovreca. Ti so cerkvi tudi podarili kipe in okna.

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...