Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Velika noč v Berlinu

Slovenci po svetu | 30.04.2011, 07:47 Matjaž Merljak

Kako so se na slovensko veliko noč pripravljali in kako so jo obhajali rojaki v Berlinu v Nemčiji, smo se v velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini pogovarjali s slovenskim župnikom v nemški prestolnici Izidorjem Pečovnikom.

Tako na velikonočno vigilijo kot na samo veliko noč zjutraj je bila cerkev svete Elizabete polna. Prišlo je veliko mladih družin, tudi takih, ki jih nekaj časa že ni bilo. Župnik jim je namreč napisal posebno pismo in jih nagovoril, da se družijo, da ohranijo, kar so predniki prinesli v Berlin.

Na veliko soboto so blagoslovili jedila, na veliko noč pa jih skupaj zaužili. Kot je dejal je razlika med veliko nočjo pri Nemcih in Slovencih ta, da prvi dajo več poudarka obredom in liturgiji, drugi pa imajo še malo tradicionalnega in folklore. Slovenci so v ospredju, ko gre za prijetno druženje in temu se pridružijo še Nemci.

Pismo je tradicionalno, a tako množičnega odziva še ni bilo. Kot pravi župnik Pečovnik, se druga generacija se zaveda, da mora poskrbeti za naslednike, kot so zanje skrbeli starši. To se vse bolj opaža.

Pravi še, da so slovenski duhovniki v tujini še kako potrebni. „Težava ni z zapiranjem misij, ampak kako jih obdržati.“

Župnik Pečovnik je povedal tudi o obisku drugih skupnosti - v Hannovru je bil na tiho nedeljo, v Hamburgu pa na cvetno nedeljo.

Slovenci po svetu
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...