Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Velika noč v Berlinu

Slovenci po svetu | 30.04.2011, 07:47 Matjaž Merljak

Kako so se na slovensko veliko noč pripravljali in kako so jo obhajali rojaki v Berlinu v Nemčiji, smo se v velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini pogovarjali s slovenskim župnikom v nemški prestolnici Izidorjem Pečovnikom.

Tako na velikonočno vigilijo kot na samo veliko noč zjutraj je bila cerkev svete Elizabete polna. Prišlo je veliko mladih družin, tudi takih, ki jih nekaj časa že ni bilo. Župnik jim je namreč napisal posebno pismo in jih nagovoril, da se družijo, da ohranijo, kar so predniki prinesli v Berlin.

Na veliko soboto so blagoslovili jedila, na veliko noč pa jih skupaj zaužili. Kot je dejal je razlika med veliko nočjo pri Nemcih in Slovencih ta, da prvi dajo več poudarka obredom in liturgiji, drugi pa imajo še malo tradicionalnega in folklore. Slovenci so v ospredju, ko gre za prijetno druženje in temu se pridružijo še Nemci.

Pismo je tradicionalno, a tako množičnega odziva še ni bilo. Kot pravi župnik Pečovnik, se druga generacija se zaveda, da mora poskrbeti za naslednike, kot so zanje skrbeli starši. To se vse bolj opaža.

Pravi še, da so slovenski duhovniki v tujini še kako potrebni. „Težava ni z zapiranjem misij, ampak kako jih obdržati.“

Župnik Pečovnik je povedal tudi o obisku drugih skupnosti - v Hannovru je bil na tiho nedeljo, v Hamburgu pa na cvetno nedeljo.

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...