Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Velika noč v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 29.04.2011, 07:58 Matjaž Merljak

O pripravi na veliko noč in praznovanju v Hamiltonu je v oddaji Slovencem po svetu in domovini povedal župnik Drago Gačnik. Del priprave je bila tudi duhovna obnova z gostoma iz Toronta in Rima.

V župniji so se duhovno pripravljali skozi ves postni čas s pobožnostjo križevega pota, ki so jo imeli vsak petek pol ure pred večerno sveto mašo. V četrtek, 15. aprila in petek 16. aprila, so imeli duhovno obnovo. Na pomoč sta prišla lazarist Antonio Burja iz Toronta in Boštjan Lenart, ki študira v Rimu. Oba dneva sta spovedovala od pol šestih zvečer do maše. Med sveto mašo pa nas je duhovnik Boštjan tudi duhovno spodbujal, da bi storili tudi nekaj konkretnega in se tako pripravili na velikonočno praznovanje.

Drago Gačnik je obiskal tudi 'podružnice' - London, Kitchener, pred tiho nedeljo pa je imel velikonočno pripravo tudi za rojake v Winnipegu, kamor že nekaj let hodi spovedovat, ob tem obišče tudi nekaj starejših. Spoved imajo rojaki v soboto zvečer, prav tako v nedeljo, ko je tudi maša. Srečanje sklenejo z družabnim delom.

Za cvetno nedeljo je Plesna skupina Venec naredili več kot sto butaric. Te so prodajali in izkupiček namenili za delovanje skupine. Butarice so bile nekakšen posnetek ljubljanskih v slovenskih barvah.

Folklorna skupina Venec je pripravljala butarice
Folklorna skupina Venec je pripravljala butarice © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu
Krizmena maša z blagoslovom olj je bila že v ponedeljek. To je vedno tako, saj so nekateri duhovniki oddaljeni tudi 400 kilometrov. V četrtek zvečer je bila v župniji maša zadnje večerje. Po maši je bila molitvena ura.

Duhovna obnova v Hamiltonu
Duhovna obnova v Hamiltonu © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu
Petkovo bogoslužje ob 3h popoldne je bil pol v slovenščini pol v angleščini, v soboto dopoldne je bilo češčenje križa, popoldne blagoslovi jedil, kamor so prišli tudi rojaki, ki jih običajno ni in tudi katoličani drugih narodnosti. Zvečer je bila slovesna vigilija, nato tudi kratka procesija. Tudi v nedeljo je bila procesija, kot v soboto kar v cerkvi. Pri obredih je sodeloval tudi zbor.

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...