Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenski dom v Stuttgartu (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski dom v Stuttgartu

Velika noč v Stuttgartu

Slovenci po svetu | 28.04.2011, 08:37 Matjaž Merljak

Že na cvetno nedeljo so se stuttgartski Slovenci znova zbrali v cerkvi svetega Konrada v neposredni bližini Slovenskega doma in tudi na veliko noč so tam obhajali slovensko sveto mašo. O pripravah na veliko noč in praznovanju je v oddaji Slovencem po svetu in domovini spregovoril župnik, dr. Zvone Štrubelj.

Cerkev svetega Konrada so eno leto temeljito obnavljali, tako notranjost kot zunanjost svetišča in slovenski rojaki so se eno leto zbirali v cerkvi Svetega Duha na vzhodu mesta. Na cvetno nedeljo pa so se znova zbrali pri svetem Konradu. Na koncu slovesnosti so predstavili zbornik ob 50 letnici župnije. Kot je dejal dr. Štrubelj, je bilo zelo slovesno, obisk pa dober.

Velika noč je bila topla in cvetoča in pri pridigi je poudaril, da naj ne bo to le na zunaj, da je prav, da to storimo tudi duhovno, da ogrejemo svoje duše in življenje in prinesemo plamene v družinah ter da prižgemo plamene v nas.

Zanimiv dogodek je bil na veliki četrtek. Ta dan običajno 'pogrnejo mizo' v Slovenskem domu in k praznovanju povabijo otroke, ki se pripravljajo na prvo sveto obhajilo in ožje župnijske sodelavce. Maša je bila v domačem vzdušju, župnik pa je pri nje za otroke in starše razlagal dele maše. „Skušamo ustvariti vzdušje zadnje večerje. Trajalo je uro in pol,“ je dejal dr. Štrubelj, ki je namesto nog na veliki četrtek za vse udeležence pripravil večerjo.

Slovenski dom in sveti Konrad
Slovenski dom in sveti Konrad © Matjaž Merljak

Pri obredih velikega tedna so Slovenci, ki so razkropljeni, sodelovali v nemških skupnostih. Zvone Štrubelj je na veliki petek obiskal številne bolnike, na veliko soboto je imel 'blagoslovni maraton', saj je moral obiskati štiri kraje za blagoslov jedil. Pri večerni vigiliji (začela se je ob 21h), ki so jo obhajali z nemško skupnostjo pri svetem Konradu, so pri krstnem slavju krstili deklico slovenskega rodu.

Na veliko noč dopoldne je bila sveta maša v eni od desetih slovenskih skupnosti, po njej pa tudi blagoslov jedil, popoldne je bila slovenska velikonočna maša še pri svetem Konradu.

Poglejte si Predstavitev jubilejnega albuma.

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...