Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika noč v Sydneyju

| 28.04.2011, 08:07 Matjaž Merljak

V velikonočni oddaji Slovence po svetu in domovini smo se pogovarjali s p. Darkom Žnidaršičem, deluje v slovenskem verskem in kulturnem središču v Merrylandsu v Sydneyju. Povedal je, kako so se rojaki pripravljali in kako so obhajali veliko noč.

P. Darka smo ujeli v Canberri, kamor se je odpravil na veliko noč popoldne. Po maši, ki jo je obhajal s tamkajšnjimi rojaki, so imeli še blagoslov velikonočnih jedil. Med njimi je bil tudi odpravnik poslov dr. Zvone Žigon, ki se rad pridruži rojakom.

Kot je še dejal p. Darko, so prazniki potekali v lepem vzdušju, na velikonočni ponedeljek so še drugi prišli v Emavs v Merryland. Po sveti maši je bilo skupno kosilo in nato še tekmovanje v sekanju pirhov.

Na velikonočni ponedeljek je bila tudi v klubu Triglav tudi spominska slovesnost za anzac day.

Ves postni čas so imeli akcijo za otroke – zbirali so denar za pomoči potrebne. Sicer pa so bili v mislih tudi z rojaki na severovzhodu Avstralije, ki jih je prizadel ciklon Yasi.

Seveda so imeli tudi obrede velikega tedna. Na veliki petek, ki je državni praznik, so imeli bo 15h obrede in nato priložnost za molitev pri božjem grobu. Pri nedeljski vstajenjski procesiji je bilo lepo vzdušje, tudi vreme je bilo naklonjeno.

P. Darko je zaželel, da ne bi ljudem nikoli ugasnila dobra volja, kljub temu, da kdo česa ne zmore, ali se moči krčijo zaradi smrti rojakov: „V slogi je moč, kjer koli smo in bomo.“

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...