Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Velika noč v Sydneyju

| 28.04.2011, 08:07 Matjaž Merljak

V velikonočni oddaji Slovence po svetu in domovini smo se pogovarjali s p. Darkom Žnidaršičem, deluje v slovenskem verskem in kulturnem središču v Merrylandsu v Sydneyju. Povedal je, kako so se rojaki pripravljali in kako so obhajali veliko noč.

P. Darka smo ujeli v Canberri, kamor se je odpravil na veliko noč popoldne. Po maši, ki jo je obhajal s tamkajšnjimi rojaki, so imeli še blagoslov velikonočnih jedil. Med njimi je bil tudi odpravnik poslov dr. Zvone Žigon, ki se rad pridruži rojakom.

Kot je še dejal p. Darko, so prazniki potekali v lepem vzdušju, na velikonočni ponedeljek so še drugi prišli v Emavs v Merryland. Po sveti maši je bilo skupno kosilo in nato še tekmovanje v sekanju pirhov.

Na velikonočni ponedeljek je bila tudi v klubu Triglav tudi spominska slovesnost za anzac day.

Ves postni čas so imeli akcijo za otroke – zbirali so denar za pomoči potrebne. Sicer pa so bili v mislih tudi z rojaki na severovzhodu Avstralije, ki jih je prizadel ciklon Yasi.

Seveda so imeli tudi obrede velikega tedna. Na veliki petek, ki je državni praznik, so imeli bo 15h obrede in nato priložnost za molitev pri božjem grobu. Pri nedeljski vstajenjski procesiji je bilo lepo vzdušje, tudi vreme je bilo naklonjeno.

P. Darko je zaželel, da ne bi ljudem nikoli ugasnila dobra volja, kljub temu, da kdo česa ne zmore, ali se moči krčijo zaradi smrti rojakov: „V slogi je moč, kjer koli smo in bomo.“

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...