Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski dom San Martin (foto: spletna stran organizacije)
Slovenski dom San Martin

Velika noč v San Martinu

Slovenci po svetu | 26.04.2011, 08:21 Matjaž Merljak

V argentinski prestolnici je več slovenskih narodnih domov. Na severnem delu se rojaki zbirajo v Slovenskem domu San Martin. O pripravah na veliko noč in praznovanju je v oddaji Slovencem po svetu in domovini spregovoril kulturni referent Victor Leber.

Priprave so potekale po raznih sekcijah doma: pevski zbor se je pripravljal za petje, sobotna šola škofa Gregorija Rožmana je pripravljala butarice, na veliki petek so mladci in mladenke barvali pirhe, farni odbor je pripravil vse za velikonočno sveto mašo in tudi sobotni blagoslov jedil, mladina – Slovenska dekliška organizacija in fantovska zveza – je pripravila živi križev pot, dekleta so pripravile potice za velik zajtrk, Zveza mater žena je pripravila velikonočni pakte za reveže okolice.

Živi križev pot, ki ga je pripravila mladina, je že tradicionalni po duhovni obnovi v soboto pred cvetno nedeljo. Vsako postajo živo uprizorijo, poteka ob petju in razmišljanju. Vsako leto križev pot uprizorijo drugače, letos so bilo zanimivo to, ker je občinstvo vpletli v posamezne prizore.

Nasproti Slovenskega doma je sestrski zavod in v tej cerkvi je več kot 30 let sveta maša. Že več kot 60 let je maša ob 8.45. Tako je bilo tudi na veliko noč. Maševal je župnik mons. Jure Rode. Po tistem se dobijo v domu na velikonočnem zajtrku. To srečanje poteka 2-3 ure. Procesije niso imeli, bila pa je na cvetno nedeljo.

Paketi Zveze slovenskih mater in žena so za slovenske rojake, ki so reveži, bolni ali sami in se ne morejo približati velikonočnim dejavnostim. Takih ni veliko, a vedno se kdo najde.

Butarice je pripravljal tudi Victor Leber
Butarice je pripravljal tudi Victor Leber © Slovenski dom San Martin

 

Mladi so pripravljali pirhe
Mladi so pripravljali pirhe © Slovenski dom San Martin

Dekleta so se učila peči potico
Dekleta so se učila peči potico © Slovenski dom San Martin

 

Slovenci po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...