Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Minister Boštjan Žekš (foto: Matjaž Merljak)
Minister Boštjan Žekš

Dr. Žekš: Skušam biti optimist in sem

| 23.04.2011, 00:23 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš je pred vnovičnim pogajalskim krogom o odprtih vprašanjih slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem s predstavniki avstrijskih oblasti, napovedanim za torek, 26. aprila 2011, podal oceno trenutne situacije.

»Skušam biti in sem optimist. Če bodo stvari tekle dobro, kot kaže sedaj, bo to zadnji krog pogajanj«, je povedal minister Žekš.

Zagotovo bo rešitev, ki jo bodo sprejeli pogajalci z obeh strani, predstavljala kompromis, »s katerim ne bodo popolnoma zadovoljni na nobeni strani«, meni minister Žekš. Vendar poudarja, da je potrebno gledati naprej. Sprejeta kompromisna rešitev bo namreč slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem omogočala boljši položaj v prihodnje, prav tako pa bo pripeljala do nekaterih drugih rešitev.

Minister Žekš nadalje opozarja, da se Slovenija v pogajanja nikoli ni direktno vmešavala, je pa bila v stikih s predstavniki obeh strani, a nikoli tako, da bi pogajanja vodili mi. »Slovenija je vedno poudarjala, da bo podprla vsak kompromisni sporazum, s katerim se bodo strinjale vse tri slovenske krovne organizacije na avstrijskem Koroškem in ki ne bo vsiljen s strani avstrijskih oblasti«, je še povedal minister Žekš.

Za konec minister opozarja, da je seveda povsem jasno, da število dvojezičnih krajevnih tabel ne bo ustrezalo številu tabel, ki bi lahko stale pred petdesetimi leti. »Vendar žal rešitve ne iščemo v preteklosti. Iščemo jo danes«, trdi minister Žekš. V kolikor obe pogajalski strani ne bosta našli ustrezne rešitve danes, se lahko zgodi, da bo rešitev, sprejeta čez dvajset let, vključevala še precej manj dvojezičnih krajevnih tabel kot sedaj.

Več ...

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...