Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Minister Boštjan Žekš (foto: Matjaž Merljak)
Minister Boštjan Žekš

Dr. Žekš: Skušam biti optimist in sem

| 23.04.2011, 00:23 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš je pred vnovičnim pogajalskim krogom o odprtih vprašanjih slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem s predstavniki avstrijskih oblasti, napovedanim za torek, 26. aprila 2011, podal oceno trenutne situacije.

»Skušam biti in sem optimist. Če bodo stvari tekle dobro, kot kaže sedaj, bo to zadnji krog pogajanj«, je povedal minister Žekš.

Zagotovo bo rešitev, ki jo bodo sprejeli pogajalci z obeh strani, predstavljala kompromis, »s katerim ne bodo popolnoma zadovoljni na nobeni strani«, meni minister Žekš. Vendar poudarja, da je potrebno gledati naprej. Sprejeta kompromisna rešitev bo namreč slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem omogočala boljši položaj v prihodnje, prav tako pa bo pripeljala do nekaterih drugih rešitev.

Minister Žekš nadalje opozarja, da se Slovenija v pogajanja nikoli ni direktno vmešavala, je pa bila v stikih s predstavniki obeh strani, a nikoli tako, da bi pogajanja vodili mi. »Slovenija je vedno poudarjala, da bo podprla vsak kompromisni sporazum, s katerim se bodo strinjale vse tri slovenske krovne organizacije na avstrijskem Koroškem in ki ne bo vsiljen s strani avstrijskih oblasti«, je še povedal minister Žekš.

Za konec minister opozarja, da je seveda povsem jasno, da število dvojezičnih krajevnih tabel ne bo ustrezalo številu tabel, ki bi lahko stale pred petdesetimi leti. »Vendar žal rešitve ne iščemo v preteklosti. Iščemo jo danes«, trdi minister Žekš. V kolikor obe pogajalski strani ne bosta našli ustrezne rešitve danes, se lahko zgodi, da bo rešitev, sprejeta čez dvajset let, vključevala še precej manj dvojezičnih krajevnih tabel kot sedaj.

Več ...

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...