Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

48. nagrada Vstajenje Alenki Rebula

| 20.04.2011, 21:26 Matjaž Merljak

Komisija literarne nagrade »Vstajenje« je iz lanske izvirne knjižne bere pregledala štirinajst del zamejskih in zdomskih avtorjev. Odločila je, da nagrado Vstajenje prejme Alenka Rebula za knjigo Sto obrazov notranje moči, ki je izšla pri Mladinski knjigi.

Komisijo, ki se je 19. aprila 2011 sestala na sedežu Slovenske prosvete v Donizettijevi ulici 3 v Trstu, sestavljajo prof. Lojzka Bratuž, prof. Robert Petaros, prof. Zora Tavčar, prof. Diomira Fabjan Bajc, prof. Neva Zaghet, prof. Magda Jevnikar in urednik Marij Maver.

Alenka Rebula, po poklicu profesorica na Državnem pedagoškem in družboslovnem liceju Antona Martina Slomška v Trstu, je avtorica več leposlovnih knjig, ki so imele izreden uspeh pri bralcih (Globine, ki so nas rodile; Blagor ženskam; pesniški zbirki Mavrični ščit in V naročju).

Knjiga Sto obrazov notranje moči je bogato esejistično razmišljanje, ki v izbranem jeziku in s poetičnostjo prehaja v izvirno literaturo.

Denar za nagrado je prispevala ZADRUŽNA KRAŠKA BANKA z Opčin. Svečana podelitev nagrade bo v ponedeljek, 2. maja 2011 ob 20.30 v Peterlinovi dvorani v Trstu, Donizettijeva ulica 3.

 

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...