Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Velikonočna številka Našega glasa

| 20.04.2011, 20:14 Matjaž Merljak

Naslovnica velikonočne številke primorskega tednika Novi glas, ki bo izšla 21. aprila 2011, je posvečena Vstalemu Kristusu. Tokratni uvodničar je g. Andrej Vončina, ki se v svojem razmišljanju poglablja v pomen Velike noči za kristjane, saj na Kristusovem vstajenju od mrtvih “naša vera pravzaprav stoji ali pade”.

Na drugi strani našega časopisa, ki je tokrat izšel na dvajsetih straneh, Alojz Tul analizira nedavno afero, ki jo je italijanska vlada zaradi nesposobnosti in političnih spletkarjenj sprožila v zvezi s priseljenci iz Tunizije. Na tretji strani je daljše poročilo o blagoslovu nove krstilnice v cerkvi sv. Terezije Deteta Jezusa v Trstu: prenovitveno delo je bilo zaupano priznanemu umetniku p. Marku Rupniku, slovenskemu jezuitu, ki je 11. aprila imel v tržaški cerkvi tudi krstno katehezo.

Na verskih straneh je objavljen daljši zapis prijatelja in misijonarja Danila Lisjaka iz Ugande, o razpadu vrednot v evropski družbi pa razmišlja Robert Petkovšek. Goriška kronika poroča o vrhunskem klavirskem recitalu Giuseppeja Guarrere, nadarjenega pianista z goriške šole Emil Komel, in nastopu mladih gojencev mestne glasbene šole, ki so se srečali z vrstniki iz Ljubljane in furlanskega Povoletta. Mladinska skupina Prihodnost je za tednik prispevala zapis o predavanju, ki ga je slovenski poslanec v DZ Miro Petek imel v galeriji Ars na Travniku v Gorici o medijih, politiki, ekonomiji in za slovensko narodnostno skupnost v Italiji druge aktualne teme. Damijana Češčut poroča o nastopu najmlajših članov amaterskega športnega združenja Olympia.

Velikonočno branje prinaša – poleg poezij p. Vladimirja Kosa in Majde Artač Sturman - prispevek o predavanju, ki ga je g. Jože Kopeinig, rektor Katoliškega doma prosvete v Tinjak na avstrijskem Koroškem, imel v Gorici o veri, kulturi, dialogu in resnici. V krizni položaj slovenskega delovnega okolja se pronicljivo spušča Janez Juhant: na središčnih straneh časopisa je tudi poročilo o 21. Primorskih slovenističnih dnevih v Bukovici. Na tržaških straneh se v intervjuju oglaša Albert Tul, tajnik krožka Mladinski dom iz Boljunca, obenem je objavljen tudi zapis o nagrajevanju zmagovalcev likovnega natečaja Društva rojanski Marijin dom. V politične afere matične domovine je zrl Andrej Černic, Iva Koršič pa poroča o premieri Dekameron v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica.

Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v velikonočni številki Novega glasa športni kotiček, v katerem je govor o napredovanju odbojkarjev Sloge Tabor.

Novi glas, 738. številka, naslovnica
Novi glas, 738. številka, naslovnica © Danijel Devetak, Novi glas

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...