Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Štoka in Pavšič pri Žekšu

| 20.04.2011, 04:59 Matjaž Merljak

V torek, 19. aprila 2011, je minister dr. Boštjan Žekš v prostorih Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejel predsednika obeh krovnih organizacij slovenske skupnosti v Italiji, predsednika Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) gospoda Rudija Pavšiča in predsednika Sveta slovenskih organizacij (SSO) dr. Draga Štoko. Na pogovorih je bil prisoten tudi državni sekretar na uradu dr. Boris Jesih.

Predsednika sta orisala materialni položaj slovenske manjšine v Italiji ter predstavila poglede o bodočih usmeritvah obeh krovnih organizacij ter položaju celotne skupnosti. Z namenom učinkovitejšega in racionalnejšega delovanja v prihodnje, sta organizaciji ustanovili skupno delovno skupino, ki se bo spopadla z izzivi priprave smernic za njihovo nadaljnje delovanje in reorganiziranje slovenske skupnosti. Skupno akcijo obeh organizacij je minister Žekš toplo pozdravil in dodal, da je mogoče že z manjšimi organizacijskimi spremembami, doseči enake cilje. Na uradu bomo delo delovne skupine pozorno spremljali in predvidevamo, da bo mogoče prve rezultate vključiti že v naslednji razpis za dodeljevanje finančne pomoči Slovencem v zamejstvu za leto 2012.

Minister Žekš verjame, da bodo slovenska društva, ki delujejo v sosednji Italiji, razumela potrebo po racionalizaciji in reorganizaciji struktur, ter da bodo konstruktivno sodelovala pri delu delovne skupine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.