Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Uspel sedmi pevski seminar

| 20.04.2011, 08:02 Matjaž Merljak

Od 8. do 10. aprila 2011 je v Nördlingenu v Nemčiji potekal tradicionalni pevski seminar v organizaciji Slovenske katoliške misije iz Stuttgarta. Kot nam je povedal tamkajšnji župnik, dr. Zvone Štrubelj, se ga je udeležilo približno 50 cerkvenih pevcev iz Stuttgarta, Augsburga, Ulma in Ravensbugra. Program je vodil prof. in skladatelj Ivan Florjanc iz glasbene akademije v Ljubljani. V gosteh so imeli kvartet Pella, slovensko-makedonsko glasbeno skupino, ki se je udeležila seminarja in na koncu imela koncert.

Ta seminar vsako leto je nadgradnja redni garaških tedenskih pevskih vaj v posamezni krajih. Program je načrtno zasnovan, da se obnovi staro in nauči novo. Vsebuje cerkvene pesmi, tudi bolj zahtevne, letos so ponavljali latinsko mašo svete Katarine Vinka Vodopivca in drugo.

Na seminarjih se ustvari lepa skupnost, ki na seminarju dobro dela in se zna tudi poveseliti, pokazati veselje in navdušenje - vsi prihajajo zaradi veselja do petja. Pomembni so skupni nastopi vseh zborov (vsak seveda deluje redno v svoji skupnosti), lani so peli na Romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah in obletnicah. Letos pa bodo zapeli 1. julija na praznovanju ob 20. obletnici Slovenije Slovencev iz sveta, ki ga pripravlja Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Koncert skupine Pella je bil poslovilni koncert od skupnosti pri Svetem Duhu, kjer so rojaki eno leto gostovali. Od cvetne nedelje naprej imajo znova sveto mašo pri svetem Konradu. Več o tem v velikonočni oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.