Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIK: Globalna finančna kriza

| 19.04.2011, 16:13 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK v okviru Večerov izza Kongresa vabi VIK na predavanje in pogovor 'Pogled od zunaj: Globalna finančna kriza – vzroki in lekcije za prihodnost' z dr. Borisom Pleskovičem, predsednikom Svetovnega slovenskega kongresa in nekdanjim podpredsednikom raziskovalnega komiteja na Svetovni banki v Washingtonu.

Dr. Boris Pleskovič bo govoril o etičnih, finančnih in gospodarskih dimenzijah sedanje globalne finančne krize, ki je povzročila najhujši šok za svetovno gospodarstvo po drugi svetovni vojni. Osvetlila je mnoge šibke elemente v nacionalnih finančnih arhitekturah, posebno v tretiranju sistemskih bank in drugih finančnih institucij. V veliki meri je posledica pomanjkanja etike in morale, nenadzorovane pohlepnosti in vse večjega pomanjkanja nadzora institucij tržne ekonomije v razvitem svetu v zadnjem desetletju. Potrebne so nove razvojne in politične strategije, več pozornosti bo potrebno nameniti finančnemu sistemu in primernemu regulacijskemu okviru, vključno z državnim nadzorom in regulativo finančnih in ne-finančnih institucij. To pa bo zahtevalo močno politično voljo in veliko mero odgovornosti.

Večer bo potekal v sredo, 20. aprila 2011, ob 18. uri, v prostorih SSK, na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani. Pogovor bo vodil dr. Stanislav Raščan. Več ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.