Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Janez Janša (foto: ARO)
Janez Janša

Janez Janša v Kanadi

| 16.04.2011, 06:34 Matjaž Merljak

V Torontu je bilo v soboto, 9. aprila 2011, vseslovensko srečanje. Organizirali so ga Kanadski slovenski kongres, Vseslovenski kulturni odbor in Kanadsko slovenska gospodarska zbornica. Glavni namen srečanja je bila obnova slovenske solidarnosti v Kanadi. Osrednji govornik na prireditvi ob 20-letnici slovenske samostojnosti je bil nekdanji predsednik vlade, predsednik SDS-a in poslanec Janez Janša.

Janez Janša se je v soboto, 9. aprila, opoldne sestal na delovnem kosilu s slovenskimi poslovneži iz Kanade. Številne prisotne je nagovoril in jih tudi seznanil s sedanjo slovensko gospodarsko situacijo. V svojem nagovoru je bil zelo precizen. Precejšnje slovenske gospodarske krize so krivi številni faktorji, predvsem v pomanjkanju poslovne etike in delno tudi osebne nepoštenosti. Po kosilu je odgovarjal na vprašanja, ki so se tikala tudi evropske ekonomije. V svojem odgovoru se je tudi dotaknil odnosov Slovenije do slovenskega zamejstva in Slovencev po svetu.

Takoj po kosilu se je podal v Slovenski center, kjer so ga pričakali številni predstavniki slovenskih organizacij iz Toronta in Ontarija. Prisotnih je bilo več kot 40 organizacij, ki so tudi predstavile svoje predloge, kako učinkoviteje povezati Slovence po svetu s Slovenijo. Tudi pri teh pogovorih se je ponovilo vprašanje, zakaj Slovenci po svetu in v zamejstvu nimamo svojega neposrednega predstavnika v slovenskem parlamentu, medtem ko ga imata italijanske in madžarska manjšina. Srečanje je bilo zelo pozitivno, udeleženci so gosta nagradili z močnim aplavzom.

Zvečer se je Janez Janša udeležil velike kulturne prireditve, na kateri je imel slavnosti nagovor, večer pa je glasbeno obogatil basist Luka Debevec Mayer iz Buenos Airesa.

Janez Janša se je srečal tudi z rojaki v Hamiltonu in obiskal tamkajšnji slovenski center. Obisk je zaključil v nedeljo, 10. aprila.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.