Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Zamejski učitelji na drugem srečanju

| 16.04.2011, 07:21 Matjaž Merljak

V Monoštru v Porabju se bo danes zaključilo srečanje zamejskih učiteljev slovenskega jezika. Tridnevno srečanje v obliki seminarja je letos potekalo drugič, udeležili pa so se ga učitelji iz vseh sosednjih držav.

Višja svetovalka za šolstvo Slovencev na Madžarske in glavna organizatorka srečanja, Valerija Perger, si je med seminarjem vzela nekaj časa za naš radio in povedala, nosilec je OŠ Cirila Kosmača Piran v soorganizaciji Ministrstva za šolstvo, Zavoda za šolstvo in Urada za Slovence po svetu.

Srečanja je bilo sestavljeno tako iz strokovnega kot tudi bolj sproščenega dela programa. Sodelujeta oba državna sekretarja: dr. Boris Jesih in ga. Alenka Kovščca, z Urada za Slovence po svetu in šolskega ministrstva.

Pomemben del programa pa je bila tudi izmenjava izkušenj: „Učitelji si izmenjavajo izkušnje o poučevanju domače slovenščine v svojih okoljih. Petkov večer je bil prekmursko glasbeno-literarni.“

Izbira Porabja za mesto srečanja ni bila naključna: „To srečanje skuša zbliževati učitelje, izmenjavati izkušnje pri poučevanje in s tem obogatiti pouk v matičnih okoljih. Glede na program in sodelujoče pokazati na pomen slovenskega jezika na obrobju.“

Tovrstna srečanja imajo tako za zamejske učitelje velik pomen, saj gradijo večjo strokovnost, istočasno pa so v spodbudo in navdih tistim, ki mladim prenašajo ljubezen do materinščine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.