Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010

Priprave na velikonočno praznovanje v polnem zamahu

| 17.04.2011, 17:52 Matjaž Merljak

Slovenski sobotni šoli v Clevelandu vneto vsako leto organizirata priprave butaric, ki jih mladina nese v procesiji v cerkev na današnjo nedeljo, ko se spominjamo Kristusovega slavnega vhoda v Jeruzalem. Učiteljice in učitelji ter starši otrok pomagajo mladini, da sami naredijo to pomladansko zelenje, ki ga lepo povežejo v solidno butarico.

Ta lepi slovenski običaj ohranjamo v obeh naših župnijah. Vsak posameznik je tudi vabljen, da pride in se pridruži vezanju pomladanskega zelenja v butaro. Vsak je naprošen, naj prinese seboj zelenje, trakove, škarje in veliko dobre volje. Blagoslov tega zelenja ponavadi, če vreme dopušča, poteka zunaj na vrtu pred župniščem od koder se procesija odvije v cerkev.

V pripravah na Veliko noč je tudi na programu čiščenje notranjosti cerkva. Verniki smo bili naprošeni, da se pridružimo veselim ljudem s plastično vedro in veliko cunj. Treba je umiti klopi, klečalnike, kipe, oltarje in vse drugo, da se tako tudi cerkev sveti za velikonočne praznike, kakor so čiste duše po izpolnitvi velikonočne dolžnosti, spovedovanja.

V dvorani Marije Vnebovzete so v petek servirali zadnjo postno ali ribjo večerjo. Kot sem že poročal, so te večerje v zadovoljstvo mnogim, stregli vse postne petke. Na Veliki petek pa tega ne storijo, zaradi pomembnosti dneva, ko cerkev in verniki spoštujemo spomin na Kristusovo smrt na križu.

Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 © Tone Ovsenik

Obredi velikega tedna bodo potekali kot ponavadi, le da bo letos velikonočna vigilija v soboto zvečer bolj pozno. Po odredbi škofa Lennona se ta vigilija ne sme izvesti pred 21:30 uro, da bi se povrnili k stari cerkveni navadi, ko je bila velikonočna vigilija ponoči, namesto da bi jo smatrali kot običajno sobotno vigilijsko mašo. Drugače se pa obredi velikega tedna v župniji Marije Venbovzete pričnejo že v ponedeljek zvečer s takozvano 'Seder večerjo' v slovenski sobi. Pri svetem Vidu pa v sredo zvečer z slovesnimi večernimi molitvami, Tenebrae. Poleg tega bo pri svetem Vidu v sredo in soboto na voljo za spovedovanje škof Edvard Pevec v pomoč župniku Božnarju.

Župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše je pa vabil župljane k spokorni pobožnosti v ponedeljek zvečer, ko se zberejo verniki okoliških župnij in to pot je to srečanje potekalo v cerkvi Svetega Jerneja. Župnik Kumše, kot drugi duhovniki zbranih župnij, so bili tudi na razpolago za spoved. Lepa priložnost za »duhovno čiščenje« v pripravi za Veliko noč.

Danes pa pripravljajo cerkvene organizacije, kot društvo KSKJ, Oltarno društvo in Društvo Najsvetejšega imena župnije svetega Vida dobrodelno kosilo v dvorani, ki bo koristilo shrambi hrane za revne v župniji. Pri Mariji Vnebovzeti so bili pa verniki postreženi z kavico in krofi po vseh mašah.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.