Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mešani pevski zbor Danica (foto: DSAP)
Mešani pevski zbor Danica

Koroški pušeljc

| 15.04.2011, 09:35 Matjaž Merljak

9. Koroški kulturni dnevi (KKD) v Ljubljani se bodo drevi sklenili s koncertom mešanega pevskega zbora Danica iz Št. Primoža v Podjuni pod vodstvom zborovodje Stanka Polzerja. Nastopil bo tudi Trio korotan s pevci. Koncert bo ob 19h v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

Mešani pevski zbor SPD »DANICA« iz Šentprimoža v občini Škocijan ob Klopinjskem jezeru ima danes okoli 50 pevk in pevcev. Glavno nalogo vidi zbor v ohranitvi in podajanju slovenske narodne in umetne pesmi.

Ustanovitelj zbora je bil leta 1912 slepi organist Andrej Mičej iz Šentvida v Podjuni. Po drugi svetovni vojni je vodil zbor do leta 1992 Hanzej Kežar, nato je vodstvo zbora prevzel Stanko Polzer, absolvent Visoke glasbene šole v Gradcu.

Z izvajanjem zborovsko orkestralnih skladb je mag. Stanko Polzer dal repertoarju zbora nove poudarke. Leta 1989 je zbor izvajal Schubertovo mašo v G-duru, leta 1990 sodeloval pri izvedbi kantate »Miklova Zala«, leta 1991 koncertiral z Mozartovo »Mašo ob kronanju«, leta 1994 je zbor naštudiral Orffovo kantato »Carmina Burana«, leta 1997 je sledila izvedba »Es-dur« maše Franza Schuberta, ob božiču leta 2000 pa je zbor izvajal Bachov Božični oratorij, skupno z zborom »Kärntner Madrigalchor Klagenfurt«.

Na zborovskem tekmovanju v Feldkirchnu na Koroškem je zbor leta 1999 dosegel prvo mesto. Leta 2005 je zbor dosegel srebrno plaketo na državnem pevskem tekmovanju »Naša pesem« v Mariboru.

MePZ »Danica« je gostoval v mnogih srednjeevropskih državah, dvakrat v Ukrajini (1993, 2003) ter v ZDA in Kanadi (1995), kjer je obiskal slovenske rojake.

Več ...

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.