Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Slovenec v Parizu

| 15.04.2011, 07:30 Matjaž Merljak

V Pavlovi hiši v Potrni na avstrijskem Štajerskem je na ogled razstava fotografij avtorja Vena Pilona. Umetnik, ki je ustvarjal kot slikar, kipar, fotograf in tudi pisatelj, se je rodil in odraščal v Ajdovščini, velik del svojega življenja pa je preživel v Parizu. Razstavljene so fotografije iz obdobja Pilonovega bivanja v francoski prestolnici.

Več o vsebini razstave je Andreji Barat iz studia Martjanci povedala predsednica kulturnega društva Člen 7, Sussanne Weitlanner: "Na razstavi so fotografije iz njegovega časa v Parizu. To je čas med obema vojnama in to so umetniki tega časa v Parizu, gledališke maske ..."

Razstava pa je tudi pomembna obogatitev avstrijske kulture, saj je bil Veno Pilon v naši sosednji deželi manj poznan. V Avstriji so bila njegova dela le enkrat predstavljena, in sicer na Dunaju pred nekaj leti. Razstava je bila dobro sprejeta tako na slovenski kot tudi avstrijski strani. Odziv na odprtju je bil zelo dober, tako iz Slovenije kot Avstrije.

Razstava je odprta do konca aprila v Pavlovi hiši.

Veno Pilon tako s svojo umetnostjo še danes ustvarja medkulturni in tudi med narodnostni dialog.

Stalno zbirko Pilonovih del pa si lahko ogledate tudi v Pilonovi galeriji v Ajdovščini.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.