Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

737. Novi glas, 3.Bodi človek!

| 14.04.2011, 19:49 Matjaž Merljak

Na naslovnici 737. številke primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 14. aprila 2011, je posnetek s procesije ob slovesnosti šestdesetletnice vrnitve milostne podobe Matere Božje na Sveto Goro. O tem je tudi članek, ki navaja glavne misli iz homilije koprskega škofa msgr. Metoda Piriha in občutke zelo številnih vernikov.

V uvodniku odgovorni urednik tednika Jurij Paljk razmišlja o ljudeh, ki se pred revščino, nasiljem in vojnimi strahotami zatekajo v Evropo, stara celina, ki nima jasne vizije svoje prihodnosti, pa vseh ni sposobna sprejeti.

Pod sliko na naslovnici lahko beremo članek Igorja Gregorija o knjigi Vojmirja Tavčarja o krahu Tržaške kreditne banke, ki je za mnoge še vedno boleča rana. Na drugi strani se Alojz Tul sprašuje, kaj pravi naša stara Evropa. V intervjuju na tretji strani kandidatka na pokrajinskih volitvah v Gorici Mara Černic govori o opravljenem delu in o volilnem programu v kampanji, ki se je pravkar začela.

Naslovnica 737. številke Novega glasa
Naslovnica 737. številke Novega glasa © Danijel Devetak
Goriške strani prinašajo tudi poročilo o množični udeležbi otroških in mladinskih zborov na 11. reviji Zlata grla, ki je prejšnji konec tedna potekala na Goriškem, pa še zapis o pomladnem izletu Skupnosti družin Sončnica. Andrej Vončina, kaplan v Tolminu, na kulturni strani ponuja v primerno postno branje svojo molitev križevega pota. Sledijo tudi zapis o dveh razstavah v vili Bartolomei v Solkanu in nekaj poezij pred kratkim preminulega pesnika Claudia H. Martellija v prevodu Jolke Milič.

Tržaške strani prinašajo raznoliko branje: o zadnjem srečanju Katedre sv. Justa, o prvi biografski knjigi o Edvardu Kocbeku, o srečanju s koprskim pomožnim škofom msgr. Jurijem Bizjakom v Marijinem domu pri Sv. Ivanu in o srečanju s pisateljem Dušanom Jelinčičem v Tržaški knjigarni, pa še o zadnjih koncertih revije Primorska poje. Na dvanajsti strani sta zapis o baročnem slikarstvu na Kranjskem in izjava Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu o prizadevanju le-te za reševanje zadev na Koroškem v zvezi z dvojezičnimi tablami.

Na slovenski strani je zapis o izsledkih nedeljskega referenduma o malem delu. Štirinajsta stran prinaša vest o Gerbičevem priznanju, ki ga je letos prejel tudi prof. Silvan Kerševan za dosežke na glasbenem področju. Poleg drugih zanimivih zapisov je tudi tokrat športni kotiček o uspehih naše košarke.

V tem tednu je z Novim glasom izšla tretja priloga Bodi človek!, ki so jo tudi tokrat pripravili štirje primorski duhovniki. Poleg uvodnega razmišljanja o t.i. miroljubni vojni in človekovi malomarnosti vsebuje prispevke o “mrtvi smrti”, o težavnem odnosu mladih do Cerkve, o klerikalizmu, o smrti avtoritet, o razprodaji Krasa tujcem, o papeževi knjigi Luč sveta, o filmu Hereafter in pa intervju z zakoncema Irmo in Francem Korenom o pripravi na zakon, vzgoji za ljubezen, naravnih metodah urejanja spočetij ter še čem.

Naslovnica tretje priloge Bodi človek!
Naslovnica tretje priloge Bodi človek! © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.