Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Gornji Senik v Porabju (foto: Wikipedia)
Gornji Senik v Porabju | (foto: Wikipedia)

Kulturno dejavni že osnovnošolci

Slovenci po svetu | 13.04.2011, 07:37 Matjaž Merljak

Na dvojezični osnovni šoli na Gornjem Seniku v Porabju na Madžarskem že peto deluje gledališka skupina Seničke Zvejzdice. V marcu so na odru premierno predstavili igro Rdeča kapica. Posebnost predstave pa je izvedba v porabskem narečju.

Mentorica skupine, Irena Kalamar, ki je bila tokrat tudi v vlogi prevajalke, je v pogovoru povedala, da s to šolo sodeluje že peto leto. Do zdaj je predstavljala svoja besedila, letos pa ima mlajšo skupino in so se odločili za to pravljico ...

Seničke zvejzdice so predstavo odigrale že v številnih krajih: gostujejo po porabskih vaseh, bile so na območnem festivalu v Murski Soboti in drugod, kamor so jih povabili na gostovanja. Gostovali bodo tudi pri zamejcih v Italiji.

Kot je še dejala Irena Kalamar namen predstave ni le kulturno udejstvovanje mladih: "Tu se tudi družijo, spoznavajo druge skupine, tu je učenje jezika ..."

Kultura in skrb materni jezik sta se tako v Porabju združila tudi tokrat.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.