Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Minister Žekš na novinarski konferenci (foto: Matjaž Merljak)
Minister Žekš na novinarski konferenci

Slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem na skupni poti

Slovenci po svetu | 12.04.2011, 06:47 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš pozdravlja modro odločitev Zbora narodnih predstavnikov Narodnega sveta koroških Slovencev, da bo nadaljeval pogajanja z avstrijsko stranjo in tako skušal najti ustreznejši kompromisni predlog, ki bo zajemal rešitev vseh odprtih vprašanj med slovensko manjšino na eni in avstrijsko deželno ter zvezno vlado na drugi strani.

Minister Žekš ocenjuje kot zelo pomembno sporočilo, da predstavniki slovenske manjšine zahtevajo le minimalni dvig števila tabel in tako ne odstopajo občutno od trenutnega kompromisa.

V tem tednu bosta o predlaganem kompromisu odločali tudi drugi dve slovenski krovni organizaciji na Koroškem − Zveza slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk.

Prva bo trenutni kompromisni predlog obravnavala na svoji seji v četrtek, 14. aprila, druga pa bo za mnenje povprašala vse svoje člane, ki bi se naj o predlogu izjasnili do istega dne.

V Uradu verjamejo, da bosta sprejeli stališča, katera bo mogoče medsebojno uskladiti tako, da bodo vse tri organizacije skupno nastopile v nadaljnjih pogajanjih.

Pri tem minister Žekš izpostavlja tudi pozitivni odziv državnega sekretarja iz urada avstrijskega kanclerja Josefa Ostermayerja, da se je tudi on pripravljen nadalje pogajati s predstavniki vseh treh slovenskih organizacij, kar je sporočil v svojem prvem odzivu na sobotno odločitev Zbora narodnih predstavnikov.

Minister Žekš je kot pomembno izpostavil, da je za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem najpomembneje, da ostane pri svojih zahtevah enotna, kar so predsedniki treh koroških krovnih organizacij znova dokazali v nedeljo, 10. aprila, na srečanju z avstrijskim zveznim predsednikom Heinzem Fischerjem. Predsedniku so zatrdili, »da pri teh pogajanjih ne gre za odstotke in da le-ta ni odločilen dejavnik pri določitvi števila dvojezičnih krajevnih napisov«. In prav to zadnje stališče minister Žekš še posebej pozdravlja. »Ne nazadnje je potrebno govoriti o kvaliteti in ne kvantiteti«, je izpostavil minister.

Minister je prepričan, da bodo predstavniki vseh treh slovenskih koroških krovnih organizacij v sklepni fazi pogajanj pokazali čut za odgovornost in z zaupanjem v prihodnost našli sporazumno in soglasno rešitev, kot je že na nedeljskih pogovorih povedal avstrijski zvezni predsednik Fischer.

Več ...

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.