Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

NSKS za 175 dvojezičnih krajev

Slovenci po svetu | 10.04.2011, 08:08 Matjaž Merljak

Zbor narodnih predstavnikov (ZNP) , najvišje telo odločanjapri Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS), je na seji na Trati pri Borovljah v soboto, 9. aprila 2011, sklenil, da predsednik NSKS nadaljuje pogajanja o ureditvi za dvojezične krajevne table na avstrijskem Koroškem in zahteva popravek meje za postavitev.

17,5-odstotno mejo za dvojezične napise je ZNP zavrnil, sprejemljiva bi bila rešitev z okoli 175 dvojezično označenimi naselji. Kot je po seji ZNP dejal predsednik NSKS Valentin Inzko, je "dobil podporo vseh članov zbora, glavno sporočilo pa je, da pogajanja nadaljujejo in ostanejo za pogajalsko mizo, vendar so nekatera področja, ki zahtevajo popravke".

Pravnik Rudi Vouk pojasnjuje, da bi bilo pri tem "treba upoštevati večje kraje, zlasti v Rožu, ne pa naselij z manj ko 30 prebivalci ali takih, ki že sedaj nimajo nobenega napisa."

NSKS se bo zavzel tudi za popravke pri predlagani ureditvi za rabo slovenščine na uradih. Zakonski osnutek naj bi namreč prinašal celo poslabšanje glede na sedanje stanje, slovenščina na uradih pa ne bi bila dovoljena niti v občini Dobrla vas, za katero je avstrijsko ustavno sodišče že leta 2000 sprejelo ustrezno rešitev.

ZNP je še sklenil, da bi o popravljeni novi ureditvi morale predstavniške organizacije slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem sprejeti skupno odločitev.

Danes je napovedan sestanek predstavnikov koroških Slovencev z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem. Predsednik NSKS Inzko pričakuje "konstruktiven pogovor in razumevanje predsednika države ter tudi njegovo intervencijo v korist slovenske manjšine".

Več ...

Slovenci po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...