Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

SSk pozdravlja zadnja stališča MZZ in USZS

Slovenci po svetu | 09.04.2011, 07:31 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost pozdravlja izjavo Ministrstva za zunanje zadeve in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu in v zamejstvu glede dogovorov o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem.

Tiskovno sporočilo

Slovenska skupnost, zbirna stranka Slovencev v Italiji, z velikim olajšanjem in zadovoljstvom pozdravlja izjavo MZZ in Urada za Slovence po svetu in v zamejstvu v zvezi z zadnjimi razvoji glede dogovorov o postavitvi dvojezičnih napisov na Koroškem. Toliko bolj pomembno je dejstva, da se je Vlada Republike Slovenije uskladila z željami in pričakovanji naših rojakov na Koroškem. To je prav gotovo pomemben korak h naprezanju za skupne cilje Slovenije in njene narodne skupnosti, ki živi na Koroškem.

Slovenska skupnost meni, da je tako lahko uresničen temeljni pogoj, na podlagi katerega bodo zgoraj omenjeni cilji, ki predstavljajo enoten narodno-državni interes gotovo lažje uresničljivi.

Trst, 8. april 2011

Damijan Terpin

Deželni tajnik SSk
več...


Sicer pa se je Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu v četrtek izrekla soglasno proti predlagani 17,5 odstotni meji za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov, ker meni, da ta meja preveč odstopa od razsodb ustavnega sodišča. Danes bo sicer srečanje Zbora narodnih predstavnikov, jutri pa srečanje predsednikov krovih organizacij z zveznim predsednikom Heinzem Fischerjem. Po teh dveh srečanjih bo verjetno znano več, kako se bo nadaljevalo iskanje kompromisa na Koroškem.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...