Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Slovenija za celovitev uresničitev zahteva 7. člena ADP

| 08.04.2011, 12:35 Matjaž Merljak

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar in minister dr. Boštjan Žekš iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu sta 7. aprila 2011 na pogovor povabila predstavnike treh krovnih organizacij Slovencev na Koroškem, da bi se podrobneje seznanili z vsebino zadnjih pogovorov med slovensko manjšino in avstrijsko stranjo, 1. aprila 2011 v Celovcu. Na sestanku so bili prisotni Marjan Šturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij, Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev, ter Nanti Olip, predstavnik Narodnega sveta Koroških Slovencev. Predsednik NSKS Valentin Inzko je zaradi drugih nujnih obveznosti udeležbo na sestanku opravičil.

Predstavniki iz Koroške so ministroma predstavili njihovo videnje nadaljevanja pogovorov o postavitvi novih topografskih napisov in določitvi vsebine svežnja ukrepov v korist slovenske narodne manjšine na Koroškem.

"Slovenija bo podprla le tiste rešitve, ki bodo sprejemljive za celotno narodno skupnost na avstrijskem Koroškem", je dejal minister Žbogar in izrazil pričakovanje, da bo dogovor spoštoval legitimne zahteve slovenske manjšine.

Predstavniki manjšine z avstrijske Koroške
Predstavniki manjšine z avstrijske Koroške © Ministrstvo za zunanje zadeve
Predsednika Šturm in Sadovnik sta ministroma predstavila potek petkovih pogovorov in se zahvalila za odločno podporo slovenske vlade prizadevanjem manjšine pri reševanju odprtih vprašanj. V nadaljevanju so vsi trije predstavniki manjšine izrazili prepričanje, da se lahko pogajanja uspešno zaključijo, v kolikor se bodo uspeli dogovoriti z avstrijsko stranjo o nekaterih popravkih trenutnega predloga.

Minister Žbogar je po pogovorih ocenil:"Upamo, da se bo proces zaključil tako, da bo slovenska manjšina zadovoljna. Vsi skupaj vidimo možnosti za nadaljevanje pogovorov, saj pogajanja še niso zaključena. Na srečanju smo se dogovorili za pot naprej in tudi za nadaljnje korake slovenske vlade."

Minister Žekš je temu dodal, da se strinja, da je kompromis za nas sprejemljiv le, "če se bodo strinjale vse tri krovne organizacije in v kolikor bomo ocenili, da ni dosežen pod prisilo avstrijske strani. Sedaj je čas razmisleka, pomisleka in ne čas bojevanja", je povedal Žekš.

Ministra sta zagotovila, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za celovito uresničitev vseh zavez Avstrije po 7. členu ADP za slovensko manjšino na Koroškem in Štajerskem.

Več ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.