Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Med rojaki živo prostovoljstvo

Slovenci po svetu | 10.04.2011, 18:26 Matjaž Merljak

Brez dobrih ljudi, ki so vedno pripravljeni pomagati, številnih dejavnosti med slovenskimi skupnostmi po svetu ne bi bilo. Nekaj konkretnih primerov in tudi drugih novic iz Clevelanda je pripravil Tone Ovsenik.

V soboto, 2. aprila, so v Lavšetovi dvorani na Slovenski pristavi taborniki Pristave sponsorirali svoje prvo obratno žrebanje. Samo 200 vstopnic je bilo na voljo in so bile vse razprodane. Večer se je pričel z večerjo in nato so vodili žrebanje, katerega glavni dobitek je bilo 2,500 dolarjev. Izkupiček tega večera je bil pa namenjen znižanju preostalega dolga za plavalni novi bazen.

V postu ob vseh petkih nekateri slovenski domovi, kakor tudi župnija Marije Vnebovzete, nudi ribje ali postne večerje. Te večerje so zelo dobro obiskane, ne samo od Slovencev, tudi drugi ljudje se poslužijo teh okusnih jedi, ki jih pripravijo prostovoljci in župljani. Te večerje, kakor tudi druge prireditve, so povečini organizirane s prostovoljci. Zdi se, da bi težko ohranjali našo slovensko zavest in skupnost brez dobrih ljudi, ki naredijo toliko dobrega v naših vrstah. Izdaja časopisa, radijskih uric in drugih pomembnih, zabavnih in kulturnih večerov menda ne bi bilo brez dobrih ljudi. Prostovoljci so srce in kri naše aktivne skupnosti.

Danes se servira zajtrk s palačinkami v dvorani pri Mariji Venbovzeti, ki jo ravno tako pripravijo spet prostovoljci in to so starši otrok, ki obiskujejo slovensko sobotno šolo v tej župnijski šoli. Brez dobrih ljudi, ki so vedno pripravljeni pomagati, tudi te šole, kakor tudi one pri svetem Vidu, ne bi bilo.

Družina Slak iz Clevelanda
Družina Slak iz Clevelanda © Tone Ovsenik
Naj tu še omenim zahvalo, ki smo jo našli v oznanilu svetega Vida preteklo nedeljo. Župnija se z veseljem in ponosom zahvaljuje vsem dobrim ljudem, ki so skočili na pomoč v izvedbi dobrodelnega kosila v nedeljo, 20. marca. To kosilo, kot sem poročal, je bilo namenjeno pomoči eni od naših družin z mladim dvanajstletnim fantom, ki boleha za možgansko paralizo. V primerno okrašeni dvorani je bilo dovolj pomočnikov, ki so omogočili prijazno in lepo postrežbo kosila odjemalcem, ki so šteli čez šeststo. Dohodki od dobrodelnega kosila in darovanega denarja na dan in prej poslanega v župnišče je zneslo več kot 72 tisoč dolarjev. Ta denar bo omogočil staršem mladega Grega, Tomažu in Cindy Slak, v pritličju hiše dozidati zdravstveno opremljeno bolniško sobo za rastočega dečka, čigar potreba popolne nege raste z leta v leto.

Pretekli vikend je gostoval v župniji svetega Vida slovenski škof Edvard Pevec. Škof se je vljudno odzval vabilu župnika Božnarja in je maševal in pridigal ter bil tudi na razpolago za spovedovanje. V nedeljo je tudi pomagal deliti zakrament sv. maziljenja pri vseh mašah.

Danes so pa naši malčki prvič doživeli odpustljivo, ozdravljivo milost zakramenta spovedi v cerkvi Marije Vnebovzete. Zakrament prvega sv. obhajila bodo prejeli v mesecu maju.

V sredo zvečer je bil pa gost v tej cerkvi spet škof Pevec, ki je delil devetnajstim mladim in štirim odraslim zakrament sv. birme.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.