Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc

735. številka Novega glasa

| 01.04.2011, 14:51 Matjaž Merljak

Naslovnica 735. številke primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 31. marca, je namenjena 50. obletnici goriškega Športnega združenja Olympia, ki združuje prek 200 mladih, in odmevni proslavi, na kateri so na oder stopili tudi ustanovitelj in člani prve ekipe izpred pol stoletja. Odgovorni urednik časopisa Jurij Paljk v uvodniku razmišlja o položaju zamejskega šolstva, ki postaja vedno manj slovensko, in ugotavlja, da civilna družba in politika v zamejskem prostoru nimata prave vizije šolstva.

Zapis pod fotografijo na prvi strani pa obravnava slovesno praznovanje ob 60. obletnici ustanovitve Kmečko delavske zveze v Števerjanu, idejne predhodnice stranke Slovenska skupnost: prvi del slovesnosti s postavitvijo plošče je potekal prav na kraju ob domačiji “pri Fabrževih” na Klancu, kjer so se pred šestimi desetletji zbrali narodno-demokratično usmerjeni števerjanski domačini in ustanovili vaško politično organizacijo, ki je na prvih občinskih volitvah junija 1961 prepričljivo zmagala in prevzela upravo občine. Tretja stran je namenjena jubileju ŠZ Olympie: ob intervjuju s predsednikom Gregorjem Sfiligojem je daljše poročilo o slavnostni akademiji.

Na verskih straneh je članek o operativnem srečanju goriškega nadškofa Dina De Antonija s predstavniki župnijskih gospodarskih svetov štandreške dekanije. Goriška kronika poroča o hvalevredni pobudi domačinov iz Podgore: uredili so namreč pot, ki za vaško cerkvijo vodi do Marijine kapelice na Kalvariji. Na goriških straneh je tudi zapis o predstavi, ki jo je gledališka skupina KUD Dolimiti Dobrova imela v sklopu abonmaja ljubiteljskih gledaliških odrov Štandrež. Kulturna kronika poroča o literarnem večeru z gledališko igralko Natašo Konc Lorenzutti, ki se je uspešno preizkusila kot pisateljica mladinske proze. Tržaška kronika prinaša zapis o srečanju iz niza postnih predavanj “Katedra sv. Justa”: osrednji gost je tokrat bil kard. Kurt Koch, ki je spregovoril o ekumenizmu v Evropi. Na tržaških straneh je obenem poročilo o predstavitvi raziskave, ki ga je Slovenski raziskovalni inštitut namenil premikom, ki jih je bila zamejska šolska populacija deležna v zadnjih desetletjih. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je posvečen namiznemu tenisu.

 

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...