Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nisem član, sem člen

| 06.04.2011, 14:45 Jože Bartolj

Pred kratkim sem se kolegici igralki pustil zaplesti v debato o Cerkvi in politiki, pa o duhovnikih in aferah, pa o vernikih in Kristusu…Veselo sva »smučala« od teme k temi,

odkrito sem hvalil in grajal, kar je bilo hvale ali graje vredno in na koncu me je vprašala, kako da svojemu zdravemu razmišljanju navkljub (njene besede) še vedno vztrajam v Cerkvi in na ta način podpiram in zagovarjam tudi to kar je v Cerkvi slabega.

Zato, ljubica, zato, ker moja pripadnost Cerkvi ni kot članstvo v kakem društvu, ali stranki ali Partiji, in se izpišeš in vrneš knjižico, ko se naveličaš ali premisliš ali ne strinjaš. Jaz nisem član Cerkve, ampak sem njen člen. Pripadam ji po nevidnem in neizbrisnem znamenju krsta, zakramenta. Zakramenta, ki je svet, kot že ime samo pove. In, da, »včlenila« sta me oče in mati, brez moje vednosti, brez mojega pristanka. Ta ista oče in mati, ki sta me prav tako brez mojega privoljenja učila hoditi, govoriti, brati, ki sta me vzgojila, ki sta me ne nazadnje brez mojega soglasja spočela in mi dala življenje, za kar sem jima hvaležen. Ne le za to slednje, ampak za »cel paket«. Saj, če vidiš slabo gledališko predstavo, če gledaš kolege, kako »šmirajo«, če je slabo zrežirano, saj te je sram, saj si jezen, ampak: Boš zato pustil svoj poklic? Boš nehal igrati? Prav nasprotno. Še bolj se trudiš, še več daš od sebe, da nadomestiš »primanjkljaj«.

Pa se ne razburjam zaradi tistih, ki mislijo, da lahko vrnejo svoje »članstvo«, ampak zaradi nas, črede, nedeljnikov, ki mislimo, da »članstvo« zadostuje. Ko prebiram pisma bralcev, vse bolj spoznavam, da so plašnice grozovitejše od slepote. A Bog ni birokrat. Ne zanimata ga članstvo in članarina: »Ne vem od kod ste? Pred teboj smo jedli in pili in po naših ulicah si učil. Ne vem od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico. Prišli bodo od vzhoda in zahoda, od severa in juga in bodo sedli za mizo v Božjem kraljestvu.« (Lk 13, 27-29)

Bog ve, kdo vse bo v Božjem kraljestvu skupaj sedel za mizo?

Več komentarjev na Casnik.si

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.