Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Benedikt XVI.: Bog se s človekom sreča v molitvi, v čaščenju

Papež in Sveti sedež | 25.04.2011, 13:28 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je po obredih velikega tedna včeraj popoldne odpotoval v poletno rezidenco v Castel Gandolfu. Tam je imel na današnji praznik tudi nagovor pred opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška. V njem je spregovoril o tem, kako lahko srečamo Vstalega in postanemo njegovi pristni pričevalci.

Kristus je premagal smrt, ki so jo povzročili naši grehi in nam prinesel večno življenje. Iz tega dogodka izhaja celotno življenje Cerkve in kristjanov.

Eno izmed znamenj vere v Vstajenje je pozdrav med kristjani v velikonočnem času, ki se navdihuje ob antični bogoslužni himni: »Kristus je vstal. Zares je vstal«. To je izraz vere in življenjska naloga, je dejal papež in spomnil na Jezusov poziv ženam, opisan v Matejevem Evangeliju, naj oznanjajo veselo sporočilo.

Papež se je ob tem vprašal, kako lahko srečamo Gospoda in postanemo njegovi pristni pričevalci? Bog se s človekom sreča v molitvi, v čaščenju. Samo, če se znamo obrniti k Bogu, moliti k njemu, lahko odkrijemo najgloblji smisel našega življenja, vsakdanjo pot v našem življenju pa osvetljuje luč Vstalega.

Benedikt XVI. je na koncu še spomnil, da Cerkev na Zahodu in vzhodu danes praznuje god evangelista Marka, ki je tudi zavetnik Benetk, ki jih bo obiskal 7. in 8. maja.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.