Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Assisi (foto: nn)
Assisi

Program srečanja v Assisiju 27. oktobra

Cerkev po svetu | 04.04.2011, 08:45 Marta Jerebič

V Assisiju so v soboto predstavili dogodke, ki jih bodo 27. oktobra pripravili v Frančiškovem mestu v spomin na 25. obletnico svetovnega dneva molitve za mir. Dan premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost v svetu bo potekal pod geslom Romarji resnice, romarji miru.

Kot je znano, se bo romanja udeležil tudi papež Benedikt XVI., ki na srečanje vabi kristjane različnih veroizpovedi, predstavnike drugih svetovnih religij in nekatere osebnosti iz kulturnega in znanstvenega sveta, ki čeprav ne izpovedujejo nobene vere, priznavajo, da so na poti iskanja resnice, in čutijo odgovornost za pravičnost in mir na svetu. Udeleženci se bodo spomnili dosedanjih dnevov molitve za mir, od leta 1986 do 2002, pogled pa se bo usmeril tudi v prihodnost, z željo, da bi vsi ljudje dobre volje hodili po poti dialoga in prijateljstva v svetu, ki se naglo spreminja.

Benedikt XVI. se bo na romanje v Assisi odpravil 27. oktobra zjutraj, skupaj z vatikansko delegacijo. Najprej se bo ustavil v baziliki Marije Angelske. Udeleženci bodo tam spregovorili o dosedanjih srečanjih in letošnji temi dneva molitve za mir. O tej Sveti sedež v izjavi za javnost pojasnjuje, da je vsak človek romar, ki išče resnico in dobro. Od tu izhaja sposobnost in nujnost vernika, da z vsemi vstopa v dialog, vernimi in nevernimi, ne da bi se pri tem odrekel svoji lastni identiti ali privolil v sinkretizem. To so tudi elementi, ki jih sveti oče želi postaviti v središče svojega premišljevanja.

Poleg Benedikta XVI. bodo imeli nagovore še predstavniki drugih delegacij, čas pa bo namenjen tudi tišini ter osebnemu premišljevanju in molitvi. Popoldne bo proti baziliki sv. Frančiška v Assisiju potekalo peš romanje, ki se mu bodo v zadnjem delu pridružili tudi člani različnih delegacij. Romanje bo potekalo v tišini, s čimer bo dan prostor za osebno molitev in premišljevanje.

Osrednji dogodek bo nato potekal pred Frančiškovo baziliko. Dan pred romanjem v Assisi, torej 26. oktobra zvečer, bo papež Benedikt XVI. v baziliki sv. Petra v Vatikanu vodil molitveno bdenje. Kot še poroča slovenska oddaja Radia Vatikan, so tudi krajevne Cerkve in cerkvene skupnosti po vsem svetu povabljene, da pripravijo podobna molitvena srečanja. Sveti oče katoliške vernike vabi, da se duhovno povežejo z dnevom molitve za pravičnost in mir ter izraža hvaležnost vsem, ki bodo 27. oktobra lahko prišli v Assisi.

 

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...