Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Jezusova spremenitev na gori

| 20.03.2011, 08:40 Blaž Lesnik

Jezus se skozi Matejev Evangelij razodeva množicam in svojim učencem kot učitelj modrosti.  Vsa njegova modrost temelji na pričakovanju  nastopa nebeškega kraljestva, se pravi, Božjega kraljevanja človeštvu. To je vesela novica (grško - evangelij), ki jo oznanja.

UVODNA MOLITEV

Jezus, Božji Sin, tvoja dejanja, tvoja vera in življenje mi razsvetljujejo čas teme in stiske. Zasveti se Jezus tudi tam, kjer je tema še pregosta in moja vera še premajhna.

EVANGELIJ PO MATEJU 17, 1-9

LECTIO (BRANJE)

Spomnimo se, da je Jezus dobil svoje poslanstvo od Boga, ko je bil krščen in je takrat slišal glas iz nebes: »Ta je moj ljubljeni sin, nad katerim imam veselje«. Prestal je preizkušnji posta in skušnjav v puščavi in tako na nekakšen način podoživel Izraelov eksodus. Oseba, ki bistveno zaznamuje ta del Izraelove zgodovine je Mojzes. Jezus torej prevzame Mojzesovo vlogo voditelja ljudi skozi puščavo skušnjav in pomanjkanja.

Matej v svojem Evangeliju poroča tudi o čudežih, ki se godijo v povezavi z Jezusom. Kjer je pojavi Jezus, se pojavi tudi vera v to, da Bog lahko vrača zdravje in ljudem, ki so obsedeni, pomaga k zdravi pameti. Kot kaže Jezusova navzočnost, lahko celo pokaže premoč Boga nad smrtjo. Jezus silno spominja na starodavnega preroka, na primer na očaka prerokov Elija, po katerem so se dogajali podobni čudeži.

Kdor torej gleda Jezusa skozi oči Izraela, prepozna v njem polnost modrostnega in preroškega daru.

O tem govori tudi današnji odlomek, ki prikazuje Jezusovo spremenitev na gori. Pred očmi svojih najbližjih učencev se je Jezus preobrazil. Kot to opiše Matej, je začel sijati.  Od nekod se mu pridružita tudi Mojzes in Elija. Iz oblaka se zasliši glas, ki ponovi to, kar je bilo slišati že ob Jezusovem krstu: »Ta je moj ljubljeni sin, nad katerim imam veselje« in še doda »njega poslušajte!«

V čem je pomen tega dogodka? Bog na ta način pred Jezusovimi učenci razkrije izvir in globino njegovega poslanstva. Jezus izvira iz Boga in v njem po njegovem nauku in delu se je približalo nebeško kraljestvo. Prerok Daniel govori o tem, da se modri svetijo kot zvezda na nebu za vse večne čase (Dan 12, 3). Oči Jezusovih učencev torej vidijo Jezusa tako kot nanj gleda Bog, ki ga ponovno potrdi za Sina.

Učenci se na to odzovejo kakor najbolje vedo in znajo. Pred Jezusom padejo na obraz in njemu in obiskovalcema želijo služiti. A Jezus se ob tem ne ustavi, dotakne se svojih prestrašenih učencev, ki ponovno vidijo samo njega, in sicer v običajni luči.

RAZMISLI

Kako iz tega odlomka razumeš Jezusovo poslanstvo? Kaj spoznavaš o Jezusu samem?

Na kakšen odmev naleti Jezusovo poslanstvo v tvojem življenju?

Kje močno slišiš njegov glas in kje ti jasno sveti njegov nauk?

Kako se ti odzivaš na Jezusovo poslanstvo? Na kakšen način mu služiš oziroma bi mu želel služiti?

Videli smo, kako Bog gleda na Jezusa in kako ga spodbuja. Kako vidi tebe in kaj spodbudnega misliš, da ti ima povedati?

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.