Marko ZupanMarko Zupan

Slovenskih 20 v Celju, Veržeju, Novem mestu, Mariboru, Vipavi in v Ljubljani

Slovenija | 09.03.2011, 08:21

Slovenija bo letos praznovala 20 let samostojnosti. Praznovanju se s projektom Slovenskih 20 pridružujemo tudi na Radiu Ognjišče.

Tako smo v marcu in aprilu pripravili šest snemanj radijskih oddaj. Na njih so sodelovali osamosvojitelji, zgodovinarji in tudi vsi, ki so se javnih radijskih oddaj udeležili. Med gosti so bili Janez Janša, Lojze Peterle, Ivan Oman, dr. Spomenka Hribar, Ignac Polajnar, dr. Ivan Štuhec, dr. Stane Granda, Franci Feltrin, dr. Rosvita Pesek, dr. Hubert Požarnik, Karel Smolle, dr. Igor Omerza in še mnogi drugi.

Kraji naših srečanj so bili naslednji:

  • V četrtek, 10. marca je bila prva okrogla miza z naslovom Slovenija včeraj, danes, jutri v Domu Svetega Jožefa v Celju. Gostje so bili teolog dr. Ivan Štuhec, nekdanji vodja Manevrske strukture narodne zaščite Tone Krkovič, nekdanji minister sicer pa pravnik Andrej Šter, publicist Igor Omerza ter zgodovinar dr. Stane Granda. Preberite več o tem, kaj so gostje povedali v Celju.

  • V torek, 15. marca je bila druga okrogla miza z naslovom Poznam svojo domovino, moja domovinska zavest v Salezijanskem zavodu Marianum v Veržeju. Z nami so bili predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, poslanca v času osamosvajanja Franci Feltrin in dr. Jože Magdič ter zgodovinar Jože Dežman. Preberite več o tem, kaj so gostje povedali v Veržeju.

  • V četrtek, 17. marca je bila tretja okrogla miza z naslovom Naš odnos do osamosvojiteljev v Zavodu Friderika Ireneja Barage v Novem mestu. Gostje so bili poslanec v času osamosvajanja Ignac Polajnar, novinarka dr. Rosvita Pesek, publicist dr. Igor Grdina, zgodovinar dr. Stane Granda in publicist dr. Hubert Požarnik. Preberite več o tem, kaj so gostje povedali v Novem mestu.

  • V torek, 22. marca je bila okrogla miza z naslovom 20 let demokracije, smo na pravi poti v Slomškovi avli v Mariboru. Gostje so bili teolog dr. Ivan Štuhec, obrambni minister v času osamosvajanja Janez Janša, nekdanji predsednik Kmečke zveze Ivan Oman, poslanec v času osamosvajanja Ignac Polajnar ter polkovnik dr. Tomaž Kladnik. Preberite več o tem, kaj so gostje povedali v Mariboru.

  • V četrtek, 24. marca je bila okrogla miza z naslovom Osamosvojitev in zamejci, zdomci na Škofijski gimnaziji v Vipavi. Naši gostje so bili predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, nekdanji predsednik Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa Franci Feltrin, publicistka dr. Spomenka Hribar, podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Karel Smolle, publicist dr. Hubert Požarnik in poslanec v času osamosvajanja Boris Jež. Preberite več o tem, kaj so gostje povedali v Vipavi.

  • V sredo, 6. aprila, je bila okrogla miza z naslovom Slovenija včeraj, danes jutri v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Sodelovali so nekdanji obrambni minister Janez Janša, nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, publicist Igor Omerza in pomožni ljubljanski škof dr. Anton Jamnik. Preberite več o tem, kaj so gostje povedali v Ljubljani.

Radio Ognjišče si nenehno prizadeva obujati spomine na čas osamosvajanja, tako že vse leto pripravljamo posebne oddaje v sklopu rubrike Moja zgodba, v katerih dvakrat na mesec spregovorimo prav o osamosvojitvi. Poleg tega in javnih radijskih oddaj pripravljamo tudi poseben praznični program 25. junija, posebej pa se bomo 20. obletnice slovenske samostojnosti spomnili tudi na 17. gala koncertu Radia Ognjišče, ki bo 20. novembra 2011 v Cankarjevem domu.

Hvala vsem, ki ste nas spremljali!

Slovenija, Radijski utrip, Slovenskih 20
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...