Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Pakistansko mesto Karachi (foto: Wikipedia)
Pakistansko mesto Karachi | (foto: Wikipedia)

Umorjeni pakistanski minister – mučenec?

Svet | 28.03.2011, 14:02

Pakistanska škofovska konferenca bo Svetemu sedežu poslala uradno prošnjo, da bi nekdanjega ministra za verske manjšine Shabaza Bhattija, ki je bil ubit 2. marca, razglasili za mučenca in zavetnika verske svobode.

Škofje so izrazili priznanje izrednemu delu pokojnega ministra ter poudarili njegovo pristno pričevanje za vero vse do žrtvovanja svojega življenja. Shabaz Batti je za svoja prizadevanja dobil več nagrad, med drugim preteklega septembra mednarodno nagrado Simbol miru. Eden od razlogov, da so ga umorili, je bil tudi ta, da se je zavzel za Asio Bibi, ženo in mati petih otrok, ki je bila zaradi svoje katoliške vere obsojena na smrt. Prihodnji teden se bodo škofje in verniki zbrali v Islamabadu, kjer bodo obeležili 40. dan smrti ministra Battija.

Naj povemo še to, da kristjani v Pakistanu živijo v težki situaciji. Zato so škofje napisali posebno pastirsko pismo, ki ga bodo po župnijah prebrali v nedeljo. V njem spodbujajo kristjane, naj kljub sedanjemu trpljenju, strahu in problemom, ohranjajo živo prižgan plamen upanja. Za vodilno misel so vzeli stavek iz Lukovega evangelija: Ne boj se, mala čreda. Verniki v Pakistanu naj bi se zgledovali po prvih krščanskih skupnostih, da bi utrdili svojo vero in poživili ljubezen.

 

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...