Jože BartoljJože Bartolj
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Križani (foto: ARO)
Križani | (foto: ARO)

Besedila za križev pot bo tokrat pripravila redovnica

Svet | 28.03.2011, 13:15

Iz Tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da je sveti oče pripravo letošnjega besedila križevega pota zaupal redovnici Mariji Riti Piccione. Križev pot, ki ga bo na veliki petek papež tradicionalno vodil v rimskem Koloseju, bodo spremljale tudi podobe, ki bodo del televizijskega prenosa in bodo objavljene v programski knjižici. Te bo pripravila sestra avguštinka Elena Manganelli iz Siene.

Sestra Maria Rita Piccione je vrhovna predstojnica avguštinskega meniškega reda in živi v skupnosti v Rimu. Tokrat namreč pride velika noč ravno na dan, ko je bil sv. Avguštin krščen v milanski stolnici. Prav zato se je svetemu očetu zdelo primerno, da to častno nalogo dodeli neki osebi, ki sledi duhovnosti omenjenega svetnika in škofa.

Tokrat pa ni prvič, da besedila za 14 postaj križevega pota pripravlja ženska. Leta 1993 ga je pripravila prednica benediktink iz Novare, dve leti kasneje pa neka druga redovnica. Naj spomnimo, da je leta 2002 križev pot napisalo 14 novinarjev, ki so akreditirani pri Svetem sedežu. Tudi med njimi je bilo 5 žensk. Lansko leto je premišljevanja za 14 postaj pripravil kardinal Camillo Ruini.

Janez Pavel II. in križev pot

Križev pot pa nas še posebej letos, ko se pripravljamo na njegovo beatifikacijo, spominja na zadnje dni pokojnega papeža Janeza Pavla II. Posebno ganljiv je bil namreč pogled nanj, ko je na veliki petek, 25. marca 2005 križev pot spremljal po televiziji v svoji zasebni kapeli, pri čemer je v rokah ves čas držal križ. Več o tem in zadnjih dneh življenja tega velikega papeža boste lahko slišali v posebni oddaji, posvečeni obletnici smrti Janeza Pavla II. ki bo na sporedu v soboto ob 16. uri.

Svet, Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...