Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Evropski parlament (foto: nn)
Evropski parlament

Podkupnina odnesla evropskega poslanca

Slovenija | 21.03.2011, 15:41

Evropski poslanec iz vrst Socialnih demokratov Zoran Thaler naj bi prejemal podkupnino. Tako poroča britanski tednik Sunday Times. Novinarji omenjenega časnika so se namreč predstavljali kot lobisti. Thalerju so ponujali podkupnino, ki naj bi jo tudi sprejel. Gre za 100 tisoč evrov. Slovenski evropski poslanec naj bi za ta znesek v Evropskem parlamentu predlagal določena dopolnila k zakonom na področju bančništva. Thaler, ki je že odstopil s položaja evropskega poslanca, obtožbe zavrača.

Ponudbo novinarjev Sunday Timesa naj bi sprejeli trije poslanci – Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Slovenec Zoran Thaler. Avstrijski poslanec Strasser je zaradi pritiskov javnosti že odstopil. Thaler pa je za TV Slovenija sprva dejal: „Do konca preiskave in do ugotovitve vseh dejstev nikakor.“ Danes na novinarski konferenci pa je vseeno podal svoj odstop. Ob tem je pojasnil, da želi, da preiskava poteka neobremenjeno.

Na dodatna vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati. Vsakršno prejemanje podkupnine in obtožbe še vedno zanika. Kot zatrjuje, je že od začetka nespodobne ponudbe novinarjev vedel, da gre za manipulacije in diskreditacije. Ob tem poudarja, da nikoli ni vzel ponujenega denarja niti ga v prihodnje ni nameraval.

A novinarji omenjenega časnika so pogovore s Thalerjem posneli na skrito kamero. Na posnetku je razvidno, da se je Thaler dogovarjal za prejem podkupnine v višini 100 tisoč evrov, ki bi jih dobil, če bi v Evropskem parlamentu predlagal zakonska dopolnila v povezavi z zakonodajo o bančništvu. Thaler zanika podpis ponujene pogodbe o sodelovanju, prav tako tudi izdajo kakršnega koli računa. Kot pravi, je hotel le ugotoviti, kdo stoji za tovrstno akcijo, preden bi se obrnil na policijo. A v pogovoru, ki so ga posneli novinarji, Thaler predlaga sklenitev enakega ustnega dogovora za eno leto, kot je na papirju, ki pa bi ga bilo po njegovem potrebno spremeniti. V tem času bi se pokazalo, ali so lobisti z njim zadovoljni. Preiskavo dogodka je že napovedala podpredsednica Evropskega parlamenta Diana Wallis, sume kaznivega dejanja je po daljšem pogovoru s poslancem zaznala tudi protikorupcijska komisija.

O tem smo povprašali tudi komentatorja Igorja Kršinarja. Povedal je, da so tovrstne akcije, kot so jo izpeljali novinarji Sunday Timesa, za preiskovalno novinarstvo običajne. Glede na posnetek skrite kamere, ki je objavljen na spletu, Kršinar meni, da je do podkupovanja prišlo. PRISLUHNI

S Thalerjevim odstopom se je izpraznilo mesto evropskega poslanca. Ta v skladu z volilnim rezultatom pripada Socialnim demokratom. Kot kaže bo Thalerja nasledila Mojca Kleva.

Na razkritje Sunday Timesa pa se je že odzvala evropska poslanka iz vrst SDS-a Romana Jordan Cizelj. Kot je zapisala, obsoja kakršno koli protizakonito ali neetično dejanje, kamor sodi tudi sprejemanje podkupnin. Po njenem mnenju ima takšno dejanje obsežne posledice, saj gre za zlorabo zaupanja volivk in volivcev. Kot je še zapisala, sama podobnih ponudb v Evropskem parlamentu ni bila nikoli deležna.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...