Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Minister dr. Žekš na obisku v BiH

Politika | 31.03.2011, 07:46 Matjaž Merljak

Minister dr. Boštjan Žekš, predstojnik Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS, je med 28. in 30. marcem 2011 obiskal Bosno in Hercegovino (BiH). Osnovni namen je bilo srečanje s tamkaj živečo slovensko narodno skupnostjo, seznanitev s strukturami organiziranja in delovanja Slovencev v BiH ter seznanitev z njihovimi vodilnimi predstavniki.

Minister Žekš je obisk izkoristil tudi za pogovore s funkcionarji in člani teles, ki so na nivoju države BiH, njenih dveh entitet Federacije BiH in Republike Srbske, ter na lokalnem nivoju, pristojni za sodelovanje s slovensko narodno manjšino v BiH. Kot vselej ob podobnih obiskih se je dr. Žekš srečal tudi z znanimi znanstveniki in akademiki.

V ponedeljek, 28. marca, se je minister v Sarajevu srečal s člani Sveta za nacionalne manjšine BiH, obiskal prostore Zveze slovenskih društev v BiH in Slovenskega kulturnega društva »Cankar«, ter se srečal s predstavniki slovenskih društev z območja Federacije BiH (iz krajev Breza, Kakanj, Vitez in Zenica). Na večernem sprejemu, ki ga prireja veleposlanik RS v Sarajevu g. Andrej Graselli, se je dr. Žekš srečal tudi z nekaterimi izmed vidnejših znanstvenikov slovenskega porekla.

V ponedeljek je v Sarajevu obiskal tudi Akademijo znanosti in umetnosti BiH in se tam sestal s predsednikom dr. Božidarjem Maticem. Izmenjala sta poglede o trenutni situaciji na področju znanosti in se strinjala, da je sodelovanje med bosansko in slovensko akademijo pomembno za obe državi. V preteklosti je bilo sodelovanja več, kar se je pokazalo kot koristno pri izmenjavi izkušenj, znanja in znanstvenih odkritij, zato se obe akademiji zavzemata za večje sodelovanje tudi v prihodnje.

Več ...

Po obisku Sarajeva je v torek, 29. marca minister Žekš v spremstvu veleposlanika RS v BiH Grassellija obiskal Republiko srbsko. V Banja Luki se je najprej srečal z županom mesta Dragoljubom Davidovićem, ki je ministru predstavil idejo o gradnji novega doma nacionalnih manjšin. Minister je prizadevanje župana podprl, saj je to idejo na Uradu že pred časom predstavila gospa Marija Grbić, predsednica slovenskega društva Triglav Banja Luka in članica Sveta za Slovence po svetu pri predsedniku Vlade RS.

Pozno popoldan je minister obiskal prostore Zveze nacionalnih manjšin Republike srbske, kjer poleg slovenskega društva Triglav Banja Luka s svojimi društvi "domuje" še dvanajst drugih manjšin, med njimi so najbolj aktivni prav Slovenci. Poleg predstavnikov Triglava so bili na pogovorih z ministrom prisotni še predstavniki slovenskih društev Lipa iz Prijedora in Prežihov Voranc iz Doboja. Na področju Republike srbske živi okoli 2000 ljudi, ki se združujejo v slovenskih društvih.

V sredo, 30. marca, so se pogovori začeli na Akademiji znanosti in umetnosti Republike srbske, kjer se je minister Žekš srečal s predsednikom dr. Rajkom Kuzmanovićem in generalnim sekretarjem akademije Dragoljubom Mirjanićem.

V izjavi za medije po obisku na akademiji je minister povedal, da je v BiH na obisku pri bosanskih Slovencih. Akademijo v Banja Luki in v Sarajevu je obiskal v vlogi nekdanjega predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Sloveniji (SAZU). Glede delovanja banjaluške akademije je povedal, da ga glede na njeno mladost veseli njihovo vztrajanje na kvaliteti in ne na kvantiteti, kar je po njegovem mnenju izjemno pomembno. Pohvalil je tudi njihovo izdajo novega mednarodnega znanstvenega časopisa, ki kaže na visok nivo pišočih. Glede obiska pri Slovencih pa je poudaril zadovoljstvo nad lokalnimi strukturami, ki si prizadevajo za ohranitev manjšin in jih pri svojih dejavnostih podpirajo.

Kasneje se je v prostorih Vlade Republike srbske minister Žekš sestal s premierjem Aleksandrom Đombićem ter ministrico za ekonomske odnose in regionalno sodelovanje Željko Cvijanović. Gospod Đombić je ministru predstavil nekaj njegovih pogledov na trenutno politično situacijo v BiH in približevanje BiH Evropski uniji. Minister Žekš je ob tem izrazil podporo Slovenije BiH pri tem približevanju.

Minister Žekš je svoj obisk v BiH zaključil s sestankom v Domu narodov Republike srpske, drugem domu parlamenta, ki ga sestavljajo delegati treh konstitutivnih narodov v BiH ter predstavniki t.i. 'ostalih', med katere sodi tudi slovenska manjšina s predstavnikom gospodom Francem Sosnjo.

Več ...

 

Politika, Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.